Teslićki SDS ide u koaliciju sa SNSD-om

Darko Momić
Teslićki SDS ide u koaliciju sa SNSD-om

Banjaluka - Predsjednik Glavnog odbora SDS-a i načelnik Teslića Milan Miličević već je dogovorio da ide u koaliciju sa SNSD-om, ali za sada samo na lokalnom nivou, saznaje “Glas Srpske”.

Prema tvrdnjama izvora našeg lista, odlično upućenog u dešavanja u vrhu SDS-a, predsjednik Glavnog odbora, koji je i član Predsjedništva SDS-a, i do sada je zastupao stav da treba razgovarati sa svim strankama, ali ulazak u koaliciju sa teslićkim SNSD-om koji je praktično dogovoren bio bi ozbiljan udarac predsjedniku SDS-a Vukoti Govedarici.

- Miličević je nedavno proveo više od dva sata u razgovoru s aktuelnim ministrom zdravlja RS i šefom teslićkog SNSD-a Draganom Bogdanićem. Njih dvojica su imali sastanak u jutarnjim satima 30. oktobra, ali ne u Tesliću, već u ugostiteljskom objektu “Elit-Bela Italija” u Kotor Varošu, gdje su ih vidjeli brojni građani. Povod za njihov susret i osnovna tema razgovora bila je sjednica Skupštine opštine Teslić, koja je održana kasnije tog dana. Na toj sjednici smijenjeno je nekoliko SDS-ovih direktora lokalnih ustanova i institucija, ali te smjene biće kratkog daha jer bi vrlo brzo trebalo da bude formirana nova skupštinska većina čija će okosnica biti SDS i SNSD - tvrdi naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, u opoziciju će PDP-ovci, koji su izgubili i podršku stranačkog lidera jer je Branislav Borenović nedavno raspustio ovaj opštinski odbor i za povjerenika imenovao generalnog sekretara PDP-a Pericu Bundala.

- Pored PDP-a, izvan skupštinske većine bi mogao da ostane i teslićki DNS, a jedan od razloga je sumnja da DNS nije u punom kapacitetu radio za zajedničkog kandidata vladajuće koalicije za predsjednika RS Željku Cvijanović. To pokazuju rezultati jer je njen protivkandidat Vukota Govedarica dobio mnogo više glasova nego stranke koje su ga podržavale, što znači da su za njega glasali i birači vladajućih stranaka, prije svega DNS-a - objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da su tačne informacije koje su se pojavile u javnosti da će poslije dobojskog i zvorničkog SDS-a i bijeljinski odbor ove stranke zatražiti Govedaričinu ostavku, kao i kompletnog Predsjedništva SDS-a.

- Bijeljinski SDS će predložiti Glavnom odboru da na narednoj sjednici, koja je najavljivana za protekli vikend, ali je otkazana i trebalo bi da bude održana u subotu ili nedjelju, formira komisiju za sprovođenje unutarstranačkih izbora i da za njenog predsjednika imenuje upravo Milana Miličevića. On se neće tome protiviti zato što bi u takvom razvoju situacije lakše sproveo odluku o koaliciji sa SNSD-om - tvrdi naš sagovornik.

Milan Miličević juče je na naše pozive odgovorio SMS porukom da je na sastanku, dok je Dragan Bogdanić bio nedostupan.

Kapitulacija SDS-a

Vukota Govedarica je izjavio da je na sceni pokušaj unutarstranačkog puča, kojem je cilj kapitulacija SDS-a.

- Ta grupa ljudi, koja je imala loš rezultat u svojim opštinskim odborima, sada napada sopstvenu stranku, predvođena Obrenom Petrovićem, koji misli da mu izborni rezultat može tolerisati baš sve. Nažalost, preko takvih Milorad Dodik želi da napravi sofisticirani jednopartijski sistem u kojem će kontrolisati sve partije u RS - rekao je Govedarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana