Terorizam stalna prijetnja

Vedrana Kulaga
Terorizam stalna prijetnja

BANjALUKA - Nadležne bezbjednosne službe u BiH lani su na stolovima imale nekoliko desetina predmeta koji se odnose na terorizam i krivična djela koja se mogu dovesti u vezu sa terorizmom, a stručnjaci upozoravaju da se u BiH, kao i u ostatku svijeta, mora biti na stalnom oprezu zbog te globalne prijetnje.

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH sumirala je rezultate u 2018. godini, a u prvoj verziji izvještaja o radu, koji je u fazi konsultacija, navedeno je da su njihovi službenici lani radili na 30 predmeta terorizma i krivičnih djela koja se mogu dovesti u vezi sa terorizmom, od kojih je sedam okončano.

Prema prvim podacima, prijavljeno je 19 krivičnih djela terorizma i onih koja se mogu dovesti u vezu sa njim, što je manje u odnosu na godinu ranije, kada je evidentirano 37 takvih slučajeva. Na adresu nadležnih tužilaštava dostavljeno je deset izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i onim koja se povezuju sa terorizmom protiv 14 lica te dopuna izvještaja protiv jedne osobe. U SIPA su se pohvalili da su u pet predmeta terorizma ostvarili dobru međunarodnu saradnju.

U izvještaju o radu su pobrojali i akcije koje su sprovedene s ciljem borbe protiv terorizma. Na prvom mjestu je akcija kodnog naziva “Damask”, u kojoj su, kako navode, sarađivali sa nadležnim organima Austrije, Francuske, Njemačke, Ambasadom SAD u BiH i EUFOR-om. Ta akcija je sprovedena polovinom septembra 2018. godine, a završila je hapšenjem jedne osobe na području Gradačca, prilikom čega je pronađena i privremeno oduzeta određena količina vojne opreme, zatim računari, mobilni telefoni i SIM kartice, USB stikovi te drugi predmeti, koji, kako je rečeno, mogu poslužiti kao dokaz u postupku.

Nadležni u SIPA su izdvojili i akcije “Strijelac dva” i “Strijelac dva/Putnik”, u kojem su razmijenjene operativne informacije i ostvarena saradnja sa svim policijskim agencijama u BiH, te sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom, Ministarstvom bezbjednosti i drugim institucijama u BiH.

Akcija “Strijelac dva” je sprovedena u Velikoj Kladuši, gdje je uhapšena jedna osoba zbog poruka na društvenoj mreži, a postojala je sumnja da su te prijetnje bile upućene samoj SIPA.

Iako je prošlogodišnji ukupan broj predmeta koji je imala SIPA manji u odnosu na godinu ranije, nadležni i dalje upozoravaju da se mora stalno biti na oprezu i da se moraju ulagati svi napori da bi bilo reagovano na vrijeme.

- BiH, kao jedna od zemalja na Balkanu, posebno je markirana kao mjesto u kojem su česte naznake terorističkih aktivnosti, ispada i radnji. Takvo viđenje i stanje obavezuje sve bezbjednosne strukture u BiH da sa mnogo više pažnje prate takve slučajeve, otkrivaju jezgra terorističkih trupa i predupređuju aktivnosti koje mogu biti veoma opasne. Nažalost, u BiH još zabijamo glavu u pijesak i nećemo da otvoreno kažemo da imamo ozbiljne probleme - kazao je juče za “Glas Srpske” dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu iz Banjaluke Slobodan Župljanin.

Za krivična djela terorizma i krivična djela povezana sa terorizmom u BiH je, prema nekim informacijama, osuđeno oko 40 osoba, a pravosnažno je izrečeno 150 godina zatvora.

Indeks

BiH je na listi globalnog svjetskog indeksa terorizma, koji je objavljen u decembru prošle godine, zauzela 91. mjesto od ukupno 163 zemlje koje su se našle pod lupom, što je napredak za 12 mjesta u odnosu na godinu ranije. Američki Stejt department je nedavno upozorio da pravosuđe u BiH osuđenima za terorizam izriču kazne manje od propisanih, uz mogućnost da kaznu zatvora mogu zamijeniti novčanom, te da loši odnosi među institucijama za sprovođenje zakona ne obezbjeđuju smanjenje terorističkih prijetnji.

Teroristički napadi u BiH

2010. - napad na policijsku stanicu u Bugojnu

2012. - napad na Ambasadu SAD u Sarajevu

2015. - napad na policijsku stanicu u Zvorniku

2015. - napad na kladionicu u Rajlovcu

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana