Тероризам стална пријетња

Ведрана Кулага
Тероризам стална пријетња

БАЊАЛУКА - Надлежне безбједносне службе у БиХ лани су на столовима имале неколико десетина предмета који се односе на тероризам и кривична дјела која се могу довести у везу са тероризмом, а стручњаци упозоравају да се у БиХ, као и у остатку свијета, мора бити на сталном опрезу због те глобалне пријетње.

Агенција за истраге и заштиту (СИПА) БиХ сумирала је резултате у 2018. години, а у првој верзији извјештаја о раду, који је у фази консултација, наведено је да су њихови службеници лани радили на 30 предмета тероризма и кривичних дјела која се могу довести у вези са тероризмом, од којих је седам окончано.

Према првим подацима, пријављено је 19 кривичних дјела тероризма и оних која се могу довести у везу са њим, што је мање у односу на годину раније, када је евидентирано 37 таквих случајева. На адресу надлежних тужилаштава достављено је десет извјештаја о постојању основа сумње о почињеном кривичном дјелу и оним која се повезују са тероризмом против 14 лица те допуна извјештаја против једне особе. У СИПА су се похвалили да су у пет предмета тероризма остварили добру међународну сарадњу.

У извјештају о раду су побројали и акције које су спроведене с циљем борбе против тероризма. На првом мјесту је акција кодног назива “Дамаск”, у којој су, како наводе, сарађивали са надлежним органима Аустрије, Француске, Њемачке, Амбасадом САД у БиХ и ЕУФОР-ом. Та акција је спроведена половином септембра 2018. године, а завршила је хапшењем једне особе на подручју Градачца, приликом чега је пронађена и привремено одузета одређена количина војне опреме, затим рачунари, мобилни телефони и СИМ картице, УСБ стикови те други предмети, који, како је речено, могу послужити као доказ у поступку.

Надлежни у СИПА су издвојили и акције “Стријелац два” и “Стријелац два/Путник”, у којем су размијењене оперативне информације и остварена сарадња са свим полицијским агенцијама у БиХ, те са Обавјештајно-безбједносном агенцијом, Министарством безбједности и другим институцијама у БиХ.

Акција “Стријелац два” је спроведена у Великој Кладуши, гдје је ухапшена једна особа због порука на друштвеној мрежи, а постојала је сумња да су те пријетње биле упућене самој СИПА.

Иако је прошлогодишњи укупан број предмета који је имала СИПА мањи у односу на годину раније, надлежни и даље упозоравају да се мора стално бити на опрезу и да се морају улагати сви напори да би било реаговано на вријеме.

- БиХ, као једна од земаља на Балкану, посебно је маркирана као мјесто у којем су честе назнаке терористичких активности, испада и радњи. Такво виђење и стање обавезује све безбједносне структуре у БиХ да са много више пажње прате такве случајеве, откривају језгра терористичких трупа и предупређују активности које могу бити веома опасне. Нажалост, у БиХ још забијамо главу у пијесак и нећемо да отворено кажемо да имамо озбиљне проблеме - казао је јуче за “Глас Српске” декан Факултета за безбједност и заштиту из Бањалуке Слободан Жупљанин.

За кривична дјела тероризма и кривична дјела повезана са тероризмом у БиХ је, према неким информацијама, осуђено око 40 особа, а правоснажно је изречено 150 година затвора.

Индекс

БиХ је на листи глобалног свјетског индекса тероризма, који је објављен у децембру прошле године, заузела 91. мјесто од укупно 163 земље које су се нашле под лупом, што је напредак за 12 мјеста у односу на годину раније. Амерички Стејт департмент је недавно упозорио да правосуђе у БиХ осуђенима за тероризам изричу казне мање од прописаних, уз могућност да казну затвора могу замијенити новчаном, те да лоши односи међу институцијама за спровођење закона не обезбјеђују смањење терористичких пријетњи.

Терористички напади у БиХ

2010. - напад на полицијску станицу у Бугојну

2012. - напад на Амбасаду САД у Сарајеву

2015. - напад на полицијску станицу у Зворнику

2015. - напад на кладионицу у Рајловцу

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана