Тендери тешки 93 милиона КМ за службена возила

Срна
Тендери тешки 93 милиона КМ за службена возила

Сарајево - Институције и јавне компаније у БиХ покренуле су током 2018. године тендере за набавку службених возила вриједних више од 93 милиона КМ за 1.666 возила, показују подаци Бирнове базе о службеним аутомобилима у БиХ.

Подаци показују да су током протекле године завршени тендери у укупној вриједности већој од 38,7 милиона КМ на којима је купљено 926 возила. 

У овај износ урачуната је вриједност свих возила набављаних прошле године, укључујући камионе, возила хитне помоћи и полицијска возила. 

Само на путничка возила, односно 329 службених лимузина, потрошено је нешто више од 10,6 милиона КМ. Просјечна цијена ових аутомобила већа је од 32 хиљаде КМ. 

Најскупљи путнички аутомобил купио је Медицински факултет у Мостару. Током 2018. факултет је завршио набавку коју је неуспјешно проводио и 2017. Возило купљено од компаније "МРМ" из Љубушког са порезом кошта 98.982 КМ. 

Још једна чланица Свеучилишта у Мостару, Студентски центар набавио је један од пет најскупљих аутомобила у 2018. години. Аутомобил је без ПДВ-а плаћен нешто више од 63 хиљаде КМ. 

Највећи појединачни тендер компаније "МРМ" вриједан милион КМ била је набавка 20 аутомобила за Граничну полицију. На овом тендеру је коначна вриједност била за више од 80 хиљада КМ већа од процијењене. 

Значајан наручилац аутомобила од компаније "МРМ" је "Електопривреда хрватске заједнице Херцег Босне" која у 2018. години није завршила само два од започетих девет тендера, вриједних више од два милиона КМ. 

У посљедње три године "Електропривреда ХЗХБ" је потрошила око 4,4 милиона КМ за набавку службених возила. Готово 3,8 милиона КМ од тог износа додијељено је компанији "МРМ". 

На само два тендера, односно ЛОТ-а ове компаније од 2016. године, од могућих 28, биле су по двије понуде. На већини тендера на којима је побиједио "МРМ" из Љубушког ова фирма је била једини понуђач.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана