Тендер за мост на Сави сљедеће седмице, радови почињу на прољеће

nezavisne.com
Тендер за мост на Сави сљедеће седмице, радови почињу на прољеће

Бањалука - Тендер за изградњу моста на Сави код Градишке, готово десет година од почетка пројекта, биће расписан наредне седмице или најкасније за десет дана, а радови би требало да почну на прољеће, потврђено је ексклузивно "Независним" у Министарству комуникација и транспорта БиХ и Министарству саобраћаја и веза РС.

Како нам је рекао Игор Пејић, секретар Министарства, данас или сутра биће расписане јавне консултације које, према прописима ЕУ, претходе расписивању тендера и трају пет дана. Пејић је ово рекао након што смо им се обратили послије писања хрватских медија да су средства која је Хрватска намијенила за мост код Градишке преусмјерена у изградњу пељешког моста. Он тврди да чињеница да је Хрватска преусмјерила средства не значи да тендер неће бити расписан и истиче да је Хрватска у завршним преговорима с Европском инвестиционом банком да обезбиједи кредит за двадесетак милиона вриједну хрватску половину овог моста.

Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза РС, рекао је да ће овај пројекат бити круна плана изградње мреже аутопутева у РС.

"Много смо чекали, међутим ту није било кривице РС. То је међународни пројекат Хрватске и БиХ. Истина, треба бити поштен и рећи да опструкције нису долазиле с бх. него с хрватске стране", рекао је Трнинић. Он је додао да ће коначно тек с мостом бити заокружена изградња новог граничног прелаза, који ће бити лоциран код будућег моста.

Пејић истиче да више неће бити могуће да се пројект одгађа.

Он тврди да када буде изведена процедура избора извођача, биће потписан и обавезујући уговор, а да ће Хрватска преговоре с ЕИБ-ом завршити до прољећа, како би новац био спреман за почетак радова.

"Начелно су договорили финансирање с ЕИБ-ом. Наш особни договор је да Хрватска пројекат плати из свог прорачуна у случају да се из било ког врло мало вјероватног разлога финансирање не би ријешило, тако да нема ту неких посебних нејасноћа", рекао је он. Даље наводи да када буде изабран извођач и потписан уговор, више неће бити могуће изићи из пројекта или одуговлачити почетак без плаћања пенала.

Нагласио је и да је бх. страна успјела сачувати грант ЕУ од 6,3 милиона евра за мост, те да је закључено да није у реду да БиХ изгуби та средства јер Хрватска није обезбиједила свој грант.

"Одлучено је да грант остане у привременом фонду јер има јако пуно земаља које су заинтересиране за тај новац", рекао је Пејић.

Рекао је да је имао сталне контакте с Томиславом Михотићем, државним секретаром за инфраструктуру Хрватске, Јосипом Шкорићем, предсједником Управе "Хрватских цеста", и с Борисом Мајићем, водитељом пројекта на мосту Градишка, те да су сви изразили спремност да се што прије започне с послом.

Једина ствар која је преостала БиХ да уради је, како је нагласио, да изабере надзорни орган, а додао је да су у сву процедуру укључени и Министарство саобраћаја и веза РС, као и "Аутопутеви РС".

За информацију смо се прошлог понедјељка обратили и Министарству мора, промета и инфраструктуре Хрватске, али нам до закључења овог броја није стигао одговор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана