Тегелтија званични кандидат за предсједавајућег Савјета министара

Срна
Тегелтија званични кандидат за предсједавајућег Савјета министара

Бањалука - Лидер Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ Милорад Додик рекао је да је Зоран Тегелтија данас именован за званичног кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ.

"СНСД-у у Савјету министра припадају министарства економских односа, саобраћаја и веза и избјеглица, као и три замјеничка мјеста у министарствима цивилних послова, одбране и безбједности", рекао је Додик новинарима у Бањалуци након сједница Извршног комитета и Предсједништва СНСД-а и додао да ће са коалиционим партнерима договорити расподјелу ових шест функција, иако већ постоје одређени наговјештаји како ће то изгледати.

Он је напоменуо да још не може саопштити имена, јер ће и сам мандатар морати да обави консултације.

Додик је подсјетио да СНСД нема ниједан услов за формирање власти на нивоу БиХ, као и да постоје основне претпоставке у вези са изјавом коју су потписали са СДА и ХДЗ-ом БиХ и Анексом један који подразумијева расподјелу функција.

"То није никакав коалициони споразум, већ принципи на којима ће се одвијати евентуална сарадња која иде за тим да се промовишу европске интеграције и да се уважавају мишљења свих у вези са било којим стратешким питањем у БиХ, па и за саму НАТО интеграцију", навео је Додик.

Он је поздравио и формирање "бошњачке репрезентације" у политичком смислу.

"Расподјела међу партијама у БиХ не укључују и оне који су ушли у коалицију са СДА", појаснио је Додик и нагласио да СНСД и даље води разговоре само са носиоцима народних блокова.

Он је нагласио да су данас Извршни комитет и Предсједништво поновили да је немогуће прихватити било какав документ који може послужити као основа за активацију МАП-а или чланства у НАТО, те да остају привржени Резолуцији о војној неутралности коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске.

Додик је рекао да у Српској стабилно раде законодавни и извршни органи власти, те да СНСД даје подршку мјерама Владе и актуелној двотрећинској скупштинској већини која представља сигурност и основу да се коалиција прошири новим политичким субјектима.

"У Српској је стабилна финансијска ситуација када је ријеч о јавним рачунима, при чему су од почетка године повећани приходи од директних пореза за шест одсто, што представља основу за санацију основних наслијеђених проблема", навео је Додик.

Он је нагласио да је неприхватљив застој на штету Републике Српске у расподјели индиректних пореза, при чему је у овом тренутку ускраћена за 30 милиона КМ.

Додик је навео да је потребно тражити изричиту акивност на новим инвестицијама, прије свега путним, и стварања услова да што прије почне изградња ауто-пута од Раче према Бијељини и граници са Брчко дистриктом, те финализовати разговоре са европским финансијским институцијама или кинеском страном за изградњу ауто-пута од Јоховца према Модричи и Шамцу.

"То је за Српску приоритет, заједно са ауто-путем Бањалука-Приједор, Бањалука-Купрес, као и оним који треба да се конципира Вишеград-Рогатица-Пале-Источно Сарајево и брзи пут који иде од Зворника, преко Милића, према Хан Пијеску, Сокоцу и завршава у Источном Сарајеву", додао је Додик.

Он је истакао да укупан развој путне комуникације и ауто-путева представља суштински допринос будућем развоју економије Српске.

Додик је навео да је СНСД затражио од Владе да што прије, најкасније за 30 дана, ураде план санације магистралне мреже путева која треба да отпочне ове и заврши сљедеће године.

Он је оцијенио да је управљање кризом у вези са поплавама било успјешно и затражио да Влада саопшти програм подршке угроженим од поплава и санацију штете најкасније за седам дана.

"Разматрали смо и усвојили дефинитивни коалициони споразум шест партија о расподјели приоритетних мјеста у јавним предузећима и очекујем да ћемо у најскорије вријеме потписати коалициони споразум и ставити те документе на имплементацију", рекао је Додик.

Он је рекао да су Извршни комитет и Предсједништво одлучили и да 15. јуна у Лакташима буде одржан шести сабор СНСД-а који ће одлучивати о избору новог Главног одбора, предсједника, статутарне и надзорне комисије, те донијети декларације које се односе на економију, демографију, статус младих и жена, али и положај Срба у Федерацији БиХ и дигитализацију.

"У том погледу смо формирали организациони одбор. Одлучено је да сабор броји 1.200 делегата СНСД-а из Српске, ФБиХ, иностранства", навео је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана