Tegeltija mandat dobija već u srijedu?

Željka Domazet
Tegeltija mandat dobija već u srijedu?

Sarajevo - Predsjedništvo BiH moglo bi već na narednoj sjednici, koja je zakazana za srijedu, na prijedlog predsjedavajućeg Milorada Dodika predložiti Zorana Tegeltiju za mandatara za sastav Savjeta ministara BiH.

Dodik je juče potvrdio da će visoki funkcioner SNSD-a i ministar finansija RS Tegeltija biti kandidat za tu funkciju, jer to mjesto pripada Srbima.

O formiranju Savjeta ministara Dodik kaže da je SNSD, čiji je lider, razgovarao samo sa HDZ-om.

- Nama pripada tamo šta pripada. Možda jedan sastanak o samoj strukturi Savjeta ministara, ali primarno je da se sačeka i da se vidi. Naš ključni partner je HDZ i mi ćemo ostati u tom čvrstom partnerstvu - rekao je Dodik.

Poslanik SNSD-a i član Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH Staša Košarac kaže da aktuelni saziv nije volja srpskog naroda.

- Odlazeći Savjet ministara u prethodne četiri godine nanio je štetu Republici Srpskoj i što se nas tiče treba da ode što prije. Što se tiče Srpske, novi saziv bi mogao vrlo brzo da se konstituiše. Naš stav je uvijek bio da vlast na nivou BiH treba da formiraju izborni pobjednici, a u Republici Srpskoj to je definitivno SNSD. Iako su u FBiH izborni pobjednici HDZ BiH i SDA, tamo se još nisu sve stvari raščistile i od toga će umnogome zavisiti i brzina izbora Savjeta ministara - rekao je Košarac.

Dodao je da bi izbor Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH, koji čine predstavnici SNSD-a, HDZ-a i SDA, trebalo da oslikava buduće partnere na nivou BiH.

Borjana Krišto iz HDZ-a BiH, koja je na konstitutivnoj sjednici izabrana za predsjedavajuću Predstavničkog doma Parlamenta BiH, kaže da se mora raditi na obezbjeđenju ravnopravnosti za sve narode u BiH jer bez toga ne može biti istinskog napretka BiH.

- Izbor Kolegija je u neku ruku naznaka parlamentarne većine, ali o tome će razgovarati predsjednici političkih stranaka koji su dobili povjerenje naroda - rekla je Krišto.

Novoizabrani zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH i predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić iz SDA rekao je da je rano govoriti o koalicijama na svim nivoima.

Kazao je da želi što prije da vidi formiran novi saziv Savjeta ministara kako bi se nastavio rad na važnim reformskim pitanjima. Dodao je da stranke čekaju konačnu odluku Centralne izborne komisije u vezi sa izborom delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH i da će tada svi procesi biti ubrzani.

Konstatovao je da su, osim njega, u aktuelni saziv Parlamenta izabrani aktuelni ministri Mirko Šarović, Adil Osmanović i Dragan Mektić i da bi bilo dobro da se Savjet ministara formira što prije, ali da je u ovom trenutku nezahvalno govoriti kada će se to desiti. 

Zakon o Savjetu ministara BiH precizira da predsjedavajućeg Savjeta ministara imenuje Predsjedništvo BiH kod svakog novog mandata Parlamenta BiH, a odluka o imenovanju donosi se najkasnije osam dana nakon održavanja konstitutivne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH. S obzirom na to da je prošlog četvrtka održana konstitutivna sjednica, članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić trebalo bi da najkasnije do četvrtka imenuju predsjedavajućeg Savjeta ministara.

- Odluka o imenovanju se dostavlja Predstavničkom domu Parlamenta BiH na odobravanje. Predsjedavajući Savjeta ministara stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Predstavnički dom. Potvrda imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara mora biti završena u roku od 30 dana od dana imenovanja - navodi se u Zakonu o Savjetu ministara BiH.

Predstavnički dom Parlamenta BiH u prošlom sazivu konstituisan je 9. decembra 2014. godine, a Predsjedništvo BiH je tek 9. februara 2015. godine donijelo odluku o imenovanju Denisa Zvizdića za predsjedavajućeg Savjeta ministara. To potvrđuje da u ranijem sazivu članovi Predsjedništva BiH nisu poštovali zakonske rokove.

Komisija

Parlament je na konstitutivnoj sjednici izabrao po jednog poslanika svake parlamentarne stranke za člana Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara.

Iako postoji mogućnost da ta komisija ne preporuči da se predloženi kandidat imenuje za predsjedavajućeg Savjeta ministara, s obzirom na to da većinu članova komisije (devet od 14) imaju političke stranke koje ne podržavaju eventualnu koaliciju SNSD, DNS, SP, HDZ BiH i SDA, njeno mišljenje nije obavezujuće za Predstavnički dom Parlamenta BiH. Ovih pet stranaka imaju dovoljno ruku, odnosno 23 poslanika da izaberu predloženog kandidata, čak i uz negativno mišljenje komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana