Тегелтија мандат добија већ у сриједу?

Жељка Домазет
Тегелтија мандат добија већ у сриједу?

Сарајево - Предсједништво БиХ могло би већ на наредној сједници, која је заказана за сриједу, на приједлог предсједавајућег Милорада Додика предложити Зорана Тегелтију за мандатара за састав Савјета министара БиХ.

Додик је јуче потврдио да ће високи функционер СНСД-а и министар финансија РС Тегелтија бити кандидат за ту функцију, јер то мјесто припада Србима.

О формирању Савјета министара Додик каже да је СНСД, чији је лидер, разговарао само са ХДЗ-ом.

- Нама припада тамо шта припада. Можда један састанак о самој структури Савјета министара, али примарно је да се сачека и да се види. Наш кључни партнер је ХДЗ и ми ћемо остати у том чврстом партнерству - рекао је Додик.

Посланик СНСД-а и члан Комисије за припрему избора Савјета министара БиХ Сташа Кошарац каже да актуелни сазив није воља српског народа.

- Одлазећи Савјет министара у претходне четири године нанио је штету Републици Српској и што се нас тиче треба да оде што прије. Што се тиче Српске, нови сазив би могао врло брзо да се конституише. Наш став је увијек био да власт на нивоу БиХ треба да формирају изборни побједници, а у Републици Српској то је дефинитивно СНСД. Иако су у ФБиХ изборни побједници ХДЗ БиХ и СДА, тамо се још нису све ствари рашчистиле и од тога ће умногоме зависити и брзина избора Савјета министара - рекао је Кошарац.

Додао је да би избор Колегија Представничког дома Парламента БиХ, који чине представници СНСД-а, ХДЗ-а и СДА, требало да осликава будуће партнере на нивоу БиХ.

Борјана Кришто из ХДЗ-а БиХ, која је на конститутивној сједници изабрана за предсједавајућу Представничког дома Парламента БиХ, каже да се мора радити на обезбјеђењу равноправности за све народе у БиХ јер без тога не може бити истинског напретка БиХ.

- Избор Колегија је у неку руку назнака парламентарне већине, али о томе ће разговарати предсједници политичких странака који су добили повјерење народа - рекла је Кришто.

Новоизабрани замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ и предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић из СДА рекао је да је рано говорити о коалицијама на свим нивоима.

Казао је да жели што прије да види формиран нови сазив Савјета министара како би се наставио рад на важним реформским питањима. Додао је да странке чекају коначну одлуку Централне изборне комисије у вези са избором делегата у Дом народа Парламента ФБиХ и да ће тада сви процеси бити убрзани.

Констатовао је да су, осим њега, у актуелни сазив Парламента изабрани актуелни министри Мирко Шаровић, Адил Османовић и Драган Мектић и да би било добро да се Савјет министара формира што прије, али да је у овом тренутку незахвално говорити када ће се то десити. 

Закон о Савјету министара БиХ прецизира да предсједавајућег Савјета министара именује Предсједништво БиХ код сваког новог мандата Парламента БиХ, а одлука о именовању доноси се најкасније осам дана након одржавања конститутивне сједнице Представничког дома Парламента БиХ. С обзиром на то да је прошлог четвртка одржана конститутивна сједница, чланови Предсједништва БиХ Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић требало би да најкасније до четвртка именују предсједавајућег Савјета министара.

- Одлука о именовању се доставља Представничком дому Парламента БиХ на одобравање. Предсједавајући Савјета министара ступа на дужност након што његово именовање одобри Представнички дом. Потврда именовања предсједавајућег Савјета министара мора бити завршена у року од 30 дана од дана именовања - наводи се у Закону о Савјету министара БиХ.

Представнички дом Парламента БиХ у прошлом сазиву конституисан је 9. децембра 2014. године, а Предсједништво БиХ је тек 9. фебруара 2015. године донијело одлуку о именовању Дениса Звиздића за предсједавајућег Савјета министара. То потврђује да у ранијем сазиву чланови Предсједништва БиХ нису поштовали законске рокове.

Комисија

Парламент је на конститутивној сједници изабрао по једног посланика сваке парламентарне странке за члана Комисије за припрему избора Савјета министара.

Иако постоји могућност да та комисија не препоручи да се предложени кандидат именује за предсједавајућег Савјета министара, с обзиром на то да већину чланова комисије (девет од 14) имају политичке странке које не подржавају евентуалну коалицију СНСД, ДНС, СП, ХДЗ БиХ и СДА, њено мишљење није обавезујуће за Представнички дом Парламента БиХ. Ових пет странака имају довољно руку, односно 23 посланика да изаберу предложеног кандидата, чак и уз негативно мишљење комисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана