Tegeltija: Srpska se za povećanje plata odrekla 80 miliona maraka

RTRS
Tegeltija: Srpska se za povećanje plata odrekla 80 miliona maraka

Banjaluka - U ponedjeljak počinje isplata jednokratne pomoći penzionerima u Republici Srpskoj, a Vlada je za ovu namjenu obezbijedila 17 miliona i 773 hiljade maraka.

 Ovo je gostujući u emisiji “Otvoreno rečeno” Radija Republike Srpske potvrdio ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija, koji je podsjetio da se u ovom mjesecu isplaćuju i uvećane avgustovske plate, koje su rezultat povećanja neoporezivog dijela plate. Tegeltija je ponovio da je Vlada u ovom mandatu stabilizovala finansije, te rekao da nema kašnjenja kada je riječ o isplatama budžetskim korisnicima.

Nešto više od 259.500 penzionera dobiće jednokratnu novčanu pomoć, a isplata 17 miliona i 773 hiljade maraka počinje u ponedjeljak. Ministar finansija Zoran Tegeltija ponovio je da će 100 maraka dobiti penzioneri sa najnižim penzijama, dok će onim sa najvišim penzijama biti isplaćeno 30 maraka.

“Vlada je odlučila da će u ponedjeljak početi isplata tih primanja, zato što smo danas morali izmijeniti odluku jer je bila prvo procjena da će se to kretati do 17 miliona maraka, a vidite da treba i više nego što smo planirali. I želimo da to bude na početku sedmice jer koliko god da angažujemo poštara oni ne mogu jedan dan doći do svih naših penzionera”, istakao je ministar Tegeltija.

Povećanje je osigurano i za sve radnike u javnom i privatnom sektoru. Sa povećanjem neoporezivog dijela plate Srpska se odrekla 80 miliona maraka, a ministar Tegeltija je još jednom rekao da službe neće tolerisati zloupotrebe, te je pozvao radnike da prijave one koji krše zakon.

“Ne smijemo dozvoliti da neko zloupotrijebi, da uzme ono, što nije njegovo. To je država se odrekla u korist radnika. Vi kad pojedinačno pogledate za bilo kog radnika to je u prosjeku 30 maraka. Tada smo rekli - znate 30 maraka pojedinačno malo je, ali kada kažete da trebate da se odreknete 80 miliona u budžetu svi se zamisle i kažu - odakle ćete to isplatiti”, rekao je ministar Tegeltija.

Govoreći o investicijama, ministar finansija je podsjetio da je u ovoj godini iz budžeta izdvojeno 120 miliona maraka za projekte koji se realizuju širom Srpske, te podsjetio da u ovaj iznos nisu uračunata sredstva koja ulažu javna preduzeća. Jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata je i završetak autoputa na dionici Banjaluka-Doboj, koji će uskoro biti otvoren, a Tegeltija naglašava da se sarada radi na projektu izgradnje petlje kod Johovca i završetka dionice do entitetske linije vrijednosti 70 miliona evra.

“Mi smo danas dali saglasnost preduzeću Auto-putevi da potpišu memorandum sa jednom kineskom kompanijom koja je finansirala izgradnju od Jahovca do Vukosavlja i od Vukosavlja do Brčkog i sada nastavljamo izgradnju auto-puta prema Srbiji što je sada naše najvažnije pitanje kada je riječ o auto-putevima”, dodao je ministar Tegeltija.

Tegeltija je gostujući u programu našeg Radija zaključio da finansije Republike Srpske Vlada ostavlja stabilnim, uprkos svim opstrukcijama sa nivoa BiH. Govoreći o tekućoj godini rekao je da se prihodi prikupljaju planiranom dinamikom, a definisane su i smjernice djelovanja za naredne tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana