Тегелтија: Српска ове године на тржишту еврообвезница

Срна
Тегелтија: Српска ове године на тржишту еврообвезница

Бањалука - Из Министар финансија Републике Српске Срни је речено да је при крају припрема документације за излазак на тржиште еврообвезница, које је планирано средином године на Бечкој берзи у укупном износу од 200 милиона евра.

Министар финансија Репиблике Српске Зоран Тегелтија рекао је Срни да се већ извјесно вријеме са финансијским посредницима и тимом сарадника, укључујући и регионалне експерте, разматра процјена стања тржишта, перспективе учешћа, те најбоље праксе земаља у Европи и окружењу, након чега слиједи потписивање документације и презентација потенцијалним инвеститорима на неколико кључних локација у Европи.

"Влада Републике Српске је успјешно од 2014. године у потпуности извршила фискалну консолидацију јавних финансија. Горња граница јавног дуга креће се око 41 одсто, а с обзиром на то да немамо проблема са ликвидношћу и сервисирањем обавеза, нема ни притисака у погледу изласка на међународно финансијско тржиште", рекао је Тегелтија, оцјењујући да ће успјех емисије еврообвезница значити и политички успјех Српске.

Након легитимисања Републике Српске на међународном финансијском тржишту, каже Тегелтија, свим другим владама и парламентима биће лакше да изађу на то тржиште, а диверзификација извора финансирања односиће се на неке будуће Владе које ће имати много бољу финансијску ситуацију и веће могућности за даље инвестирање.

"БиХ је једина земља у региону која још није изашла на међународно финансијско тржиште, а један од разлога су и међусобни односи у БиХ, будући да постоје три нивоа власти који одобравају одлуке о задужењу. Бићу поносан на Владу Српске уколико буде легитимисана на међународном финансијском тржишту, што ће бити огромна помоћ и олакшање свакој будућој влади и наредном сазиву Народне скупштине Републике Српске", рекао је Тегелтија.

Министар финансија је поновио да Република Српска није презадужена, те да ће се ниво дуга смањивати.

"Не постоји ниједна држава у свијету која не користи средства међународних финансијских институција, а стратегија позајмљивања Републике Српске је исправна, јер је инвестирање доминантно у капиталне пројекте, а средства која се позајмљују су прије свега инвестициона", рекао је Тегелтија.

Он је додао да је прошле године скоро стотину милиона кредитних средстава уложено у здравство, пројекте енергетске ефикасности, систем заштите од поплава и системе за наводњавање.

Према прелиминарним подацима Министарства финансија Српске, стање укупног дуга Републике Српске који подлијеже законском ограничењу на крају фебруара ове године, износи пет милијарди 350,47 милиона КМ или 50,62 одсто процијењеног БДП-а за 2018. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана