Тегелтија: БиХ ће још чекати на главног тужиоца

ATV
Тегелтија: БиХ ће још чекати на главног тужиоца

Босна и Херцеговина још неће бирати главног тужиоца иако је конкурс за ту позицију затворен још 22. децембра прошле године – рекао је то за АТВ Милан Тегелтија, предсједник Високог судског Савјета.

Ни након два мјесеца разговори са кандидатима за ту позицију нису обављени, као ни са кандидатима за замјеника главног тужиоца у Тужилаштву БиХ. Све је стало, јер Високи судски савјет још усклађује имовање тужилаца са стандардима Европске уније.

"Ту процедуру ћемо вјероватно тамо средином марта, претпостављам, покренути у складу са тим новим, измијењеним критеријумима и стандардима за именовање. То је, уствари, једини разлог због којег та процедура у овом тренутку стоји и сигурно ће након то ти нови критеријуми буду усвојени опремити”, рекао је Милан Тегелтија, предсједник Вискоког судског и тужилачког савјета БиХ.

До краја овог мјесеца требало би да измијене Правилнике Високог судског савјета, које могу да обаве без промјене закона. Разговоре са 13 кандидата обавили би тек након усклађивања прописа. У Европској комисији  нису рјечити о напретку БиХ са усвајањем препорука, али кажу да је то кључни корак.

"Ово је један процес који је још увијек у току. Постигнут је одређени напредак. Ми сада чекамо да акциони план буде проведен. А све ово је битно, јер се БиХ налази у кључном тренутку процеса припреме мишљења на захтјев који је БиХ сама поднијела за чланство у Европској унији и провођење акционог плана биће рефлектовано у мишљењу Комисије”, рекао је Михаела Матуела, шеф Одјељења за БиХ у Дирекцији за проширење ЕУ

До проблема при именовању тужиоца би, опет  могло да дође уколико би Уставни суд  усвојио апелацију коју је поднио бивши тужилац Горан Салиховић због одлуке Савјета о његовој смјени. Тада би се све вратило на почетак. У телефонском разговору, Салиховић је кратко  поручио да одлуку још очекује. Иначе, од почетка рада Тужилаштва БиХ, ниједан главни тужилац није завршио свој мандат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана