Tadićeva na tapetu zbog “Dobrovoljačke”

Veljko Zeljković
Tadićeva na tapetu zbog “Dobrovoljačke”

Sarajevo - Advokat Milan Romanić podnio je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv vršioca dužnosti glavnog tužioca BiH Gordane Tadić zbog, kako je navedeno, neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH da u roku od tri mjeseca odluči po prigovorima oštećenih za obustavljanje istrage u slučaju “Dobrovoljačka”.

Romanić, koji je punomoćnik Bogdane Tomović, majke Zdravka Tomovića, vojnika JNA ubijenog 3. maja 1992. godine u napadu na vojnu kolonu u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, te Gordane Gvozdenović, sestre Obrada Gvozdenovića, poručnika JNA ubijenog 2. maja iste godine u Sarajevu na Skenderiji, podnio je krivičnu prijavu i protiv Adisa Nuspahića, Behaije Krnjića i još 27 tužilaca Tužilaštva BiH.

Tomovićeva i Gvozdenovićeva putem svog punomoćnika predložili su da Tužilaštvo BiH odmah nakon prijema ove krivične prijave odredi stvarno i mjesno nadležno tužilaštvo kojem će ona biti dostavljena, te da ono provjeri navode iz prijave, otvori istragu protiv Tadićeve i svih tužilaca čiji je zadatak bio da rade na predmetu “Dobrovoljačka”.
Ustavni sud BiH je početkom ove godine naložio Tužilaštvu BiH da odluči po prigovorima zbog obustavljanja istrage u predmetu “Dobrovoljačka ulica”, ali ta institucija nije poštovala odluku Suda.

Zbog svega navedenog, apelanti smatraju da su se u radnjama odgovornih u Tužilaštvu BiH ostvarila sva obilježja neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH, za šta je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Prema riječima direktora Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS Milorada Kojića riječ je o logičnom slijedu događaja.

- Tadićeva nije poštovala odluku Ustavnog suda BiH. Tragično je i žalosno, a što vjerovatno najbolje govori u kakvoj mi to državi živimo, da zakonodavno tijelo koje bi trebalo da se bavi procesuiranjem krivičnih djela i samo počini isto. Oni su to uradili da bi zaštitili zločince koji su počinili ratni zločin, ali i van dometa pravde stavili visokopozicionirana lica iz političkog života BiH - istakao je Kojić za “Glas Srpske” i dodao da se na sve načine pokušava prikriti stvarni karakter proteklog rata u BiH.

Ubijena 42 pripadnika JNA

Pripadnici “Zelenih beretki”, “Patriotske lige”, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. maja 1992. godine.
U ovom napadu ubijena su 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, te po dvojica Bošnjaci i Albanci. Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana