Tadić dodijelila Čavki predmet Delalić, FUP odbio saradnju s Tužilaštvom

RTRS
Tadić dodijelila Čavki predmet Delalić, FUP odbio saradnju s Tužilaštvom

Sarajevo - Federalna uprava policije (FUP) odbila je Tužilaštvu BiH proslijediti nova saznanja u vezi s ubistvom Ramiza Delalića Ćele.

Ovakva odluka donesena je nakon što je v.d. glavne tužiteljke Gordana Tadić ovaj predmet dodijelila tužiocu Olegu Čavki koji je ranije u kontekstu korupcije dovođen u vezu baš s ovim predmetom.
Federalna uprava policije je u ponedjeljak (16. aprila 2018. godine) dostavila odgovor Tužilaštvu BiH u vezi s aktom koji je Tužilaštvo BiH uputilo FUP-u 5. aprila ove godine, a koji se odnosi na slučaj ubistva Ramiza Delalića Ćele.

FUP je u svom odgovoru naveo kako je od Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH primio određena saznanja koja indiciraju nove činjenice u vezi s ubistvom Ramiza Delalića, a koje je 2007. godine u Sarajevu izvršila nepoznata osoba.

Kako se navodi u odgovoru, FUP nije preduzimao nikakve mjere u vezi s ovim saznanjima, isto kao što nije sačinio ni Plan rada u vezi s tim s obzirom na to da je već dugi niz godina u Tužilaštvu BiH otvorena istraga o ovom predmetu.

U odgovoru koji potpisuje direktor FUP-a Dragan Lukač navodi se da je FUP došao do saznanja da je rješenjem v.d. glavne tužiteljke Tužilaštva BiH Gordane Tadić ovaj predmet izuzet od postupajućeg tužioca Dubravka Čampare i predat u zaduženje tužioca Olega Čavke.

"S obzirom na to da je OSA BiH obavijestila FUP o činjenici i informaciji od 6. februara 2017. godine, koja je tada dostavljena v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, u kojoj su navedene činjenice ozbiljne kompromitiranosti i korumpiranosti u ovom predmetu tužioca Olega Čavke, u periodu od 2011. godine i narednom periodu, od prijavljenog Nasera Keljmendija, nepojmljivo je dodjeljivanje ovog predmeta upravo navedenom tužiocu te iz ovih razloga 'nova saznanja' dobivena od OSA-e ne mogu biti proslijeđena Tužilaštvu BiH", naveo je Lukač.

On zaključuje kako će FUP s obzirom na sve navedeno, a u cilju zaštite javne bezbjednosti, o svemu obavijestili Kancelariju glavnog disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, kako bi se izjasnio u vezi sa svim spornim pitanjima te utvrdio eventualnu odgovornost aktera u slučaju.

Iz Kancelarije disciplinskog tužioca VSTV-a rekli su kako ne mogu potvrditi prijem pritužbe protiv Gordane Tadić zbog toga što je ignorisala informacije policijskih i obavještajnih agencija u vezi s predmetom "Delalić", odnosno što je izuzela predmet od tužioca Dubravka Čampare i dodijelila ga tužiocu Olegu Čavki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana