Tadić: Neće biti sklapani sporazumi o krivici - neadekvatne kazne

Srna
Tadić: Neće biti sklapani sporazumi o krivici - neadekvatne kazne

Sarajevo - Glavni tužilac BiH Gordana Tadić izjavila je danas da se može očekivati povećan broj povratnika sa stranih ratišta, ali da za razliku od ranijeg perioda sa tim ljudima neće biti sklapani sporazumi o priznanju krivice jer smatra da zatvorske kazne od godinu dana nisu adekvatne.

Ona je istakla da je Tužilaštvo BiH u slučajevima priznanja krivice iz jednih predmeta dolazilo do drugih, te da je tužiocima najbitnije bilo da dođu do lica koji finansiraju terorizam.

“U toku su predmeti u kojima se radi vezano za finansiranje terorizma i to je u ovom momentu najvažnije. Jedno je ta oblast finansiranje terorizma, a druga je deradikalizacija nakon izdržanih kazni zatvora za koje je zaduženo Ministarstvo pravde”, rekla je Tadićeva novinarima u Sarajevu.

Ona je potvrdila da će uskoro uslijediti vraćanje dva borca sa stranih ratišta za kojima je raspisana crvena potjernica, dodavši da je Tužilaštvo BiH spremno da završi svoj dio posla.

Osvrćući se na istragu u vezi sa aferom vrbovanja državljana BiH od Obavještajne agencije Hrvatske /SOA/, ona je rekla da smatra ispravnim potez Predsjedništva BiH o podnošenju note Hrvatskoj.

“To je bio pravi put i sva saznanja koja su imali trebali su podnijeti Predsjedništvu BiH - starom ili novom sazivu i da se ide sa notom da ne dođe do ovih situacija u kojoj smo se našli”, kaže Tadićeva.

Ona je napomenula da se predmet koji je formiran na osnovu saznanja jednog portala radi u tri faze.

“Ovaj predmet još nije zvaršen. U jednom dijelu taj predmet je proglašen tajnim. Prva faza je da se utvrdi ono što je navedeno da su tri lica za koja je donesena naredba o nesprovođenju istrage učestvovala u vrbovanju stranih lica. Naredbom o nesprovođenju istrage utvrđeno je da to nije tačno”, pojasnila je Tadićeva.

Govoreći o drugom dijelu, ona je navela da se taj dio odnosi na ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića i to radi postupajući tužilac.

“Nemam pravo da učestvujem u konkretnim predmetima. S obzirom na to da su se ta saznanja pojavila na portalu, a ne u Predsjedništvu ili Savjetu ministara, kako je to trebalo da bude. Taj dio je urađen tako što je donijeta naredba o sprovođenju istrage. Rekla sam da je dio proglašen tajnim i to radi postupajući tužilac”, navela je Tadićeva.

Treći dio, koji se provodi kraju, radi se putem međunarodne pravne pomoći, saradnjom sa Hrvatskom i Slovenijom.

“Naš tužilac treba da ide u Novo Mesto u Sloveniju da provjeri sve navode koji su dati tamo, nakon toga ćemo se oglasiti o trećem dijelu koji je dio predmeta. Taj dio se odnosi na sve aktivnosti koje su objavljene nakon portala”, pojasnila je glavni tužilac BiH.

Ona smatra da ta složena problematika nije smjela doći do Tužilaštva BiH uopšte i da su to obavještajne organizacije morale riješiti između sebe, kao i da sa tim nije trebalo izaći u javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana