Svjedok rekla da joj je u napadu na selo Čemerno ubijen muž

Svjedok rekla da joj je u napadu na selo Čemerno ubijen muž 20.09.2018 22:07 | Srna

Sarajevo - Na suđenju bivšim pripadnicima Teritorijalne odbrane i aktivnog i rezervnog sastava policije takozvane RBiH optuženih za zločine nad srpskim civilima na području Čemerna /opština Ilijaš/ tokom 1992, prvi svjedok Tužilaštva BiH Veliborka Trifković rekla je da je u napadu na selo Čemerno njen muž ubijen, a da se ona sa porodicom sakrila u jednu pećinu.

Trifkovićeva se prisjetila da je 9. juna 1992. godine došla u posjetu svojim roditeljima u selo Čemerno, istakavši da je napad počeo u ranim jutarnjim časovima narednog dana, prenosi Birn.


Tužilaštvo je Trifkovićevoj predočilo dio video-zapisa sa izlaska na lice mjesta, na šta je ona navela da pećina sa snimka ne liči na pećinu u kojoj su se krili.

“Ja sam čula pucanje. Već su počeli da pale. Čuju se goveda, ovce, djeca, žene. Sve se čuje, jauci, krikovi. Čula sam kad je rečeno - žNemoj, kume, molim tež, a kum Milenku bio je Nusret Bešlija”, rekla je svjedok, pojasnivši da pretpostavlja da je to bio glas Milenka Trifkovića, za koji je u unakrsnom ispitivanju navela da je 90 odsto sigurna da je prepoznala boju glasa.

Trifkovićeva je odbrani optuženog Nusreta Bešlije potvrdila da je na udaljenosti od jednog kilometra prepoznala nečiji glas i šta to lice govori, te da je na temelju toga došla do “nekih zaključaka”.

Ona je posvjedočila da su iz pećine izašli u popodnevnim časovima, jer su napadači već bili otišli, a došla je vojska koja je skupljala tijela nastradalih.

Trifkovićeva je navela da je vidjela masakrirana tijela dvije sestre, koje su bile nage, s pocijepanom odjećom, što je za nju, kako je rekla, značilo da su bile silovane, te da je tijelo Milenka Trifkovića prepoznala po bijelim čarapama.

Prema njenim riječima, sedam dana nakon napada saznala je da je među ubijenim njen suprug.

Svijedok je dodala da je od majke čula da su u napadu učestvovali “Milenkov kum Nusret, Musa Bešlija i Buzgija”, negiravši da je čula da su u selu bile haubice.

Tužilaštvo BiH optužilo je Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju, te Hamdiju Spahića da su krajem maja i u prvoj polovini juna 1992. godine, zajedno s drugim njima poznatim licima, svjesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.

Prema navodima optužnice, Hadžić je u to vrijeme bio komandant Prvog odreda “Sretno” Teritorijalne odbrane /TO/ Breza, kojem su bili potčinjeni pripadnici Prve i Druge čete TO-a Kakanj, prenosi Birn.

Turudić je, prema optužnici, obavljao funkciju komandira Druge čete TO-a Kakanj, dok su Smolo, Senad, Benjamin i Haris Sikira bili pripadnici drugog voda te čete.

Tužilaštvo BiH tereti Duraka, kao aktivnog policajca i rukovodioca pripadnika aktivnog i rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti Ilijaš, čiji je pripadnik bio i Spahić, dok je Mirsad Bešlija optužen kao komandir čete TO Korita, koja je pripadala TO-u Ilijaš, a čiji su pripadnici bili i Nusret i Mirzet Bešlija.

Optužnica ih tereti da su 10. juna 1992. godine izvršili napad na selo Čemerno, pucanjem, bacanjem bombi, mučenjima, paljenjem pokretne i nepokretne imovine, što je dovelo do smrti 30 lica srpske nacionalnosti oba pola, među kojima je najmlađa žrtva imala 16, a najstarija više od 80 godina. Ubijeno je i oko 10 žena.

Optužen je i Nehru Ganić u svojstvu komandanta Opštinskog štaba TO Breza, koji se tereti da, iako je znao ili mogao znati da njegovi podređeni spremaju izvršenje napada na Čemerno, nije spriječio ovo krivično djelo, odnosno nije kaznio izvršioce.

Suđenje će biti nastavljeno 27. septembra.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica