Svjedok: U napadu na Čemerno bilo civilnih i vojnih žrtava

Srna
Svjedok: U napadu na Čemerno bilo civilnih i vojnih žrtava

Sarajevo - Na suđenju optuženima za zločine nad srpskim civilima u Čemernu, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je 10. juna 1992. godine u izvještaju Teritorijalne odbrane /TO/ Ilijaš pročitao da je uspješno neutralisana baterija haubica u ovom selu i da je bilo vojnih i civilnih žrtava.

Svjedok "C", koji je tokom rata obavljao rukovodeće funkcije u štabovima TO u Sarajevu i Ilijašu, rekao je da je u tim šturim izvještajima navedeno da je prilikom napada bilo poginulih i ranjenih vojnika na obje strane, ali i civila, koji, prema njegovom mišljenju nisu trebali da budu u blizini artiljerije.

On je naveo da su u napadu učestvovali isključivo dobrovoljci, te da su, prema njegovim saznanjima, među napadačima iz Ljubine bili optuženi Enes Durak, Augustin Perić, zaštićeni svjedok "g", Velimir Vidaković i Zoran Barić, dok je u grupi iz Korita bio optuženi Mirsad Bešlija, koji je bio vodič, i Teufik Turudić zvani Tufo, te da je moguće da ih je bilo i iz Breze.

Zaštićeni svjedok pojasnio je da su među poginulim napadačima bila dvojica rezervnih policajaca iz Ljubine, te da je čuo da je poginuo jedan momak iz Kaknja i jedan ili dvojica iz Breze, dok mu je Osman Bešlija rekao da je u napadu ranjen njegov sin Nermin.

Prema njegovim riječima, za masakr u Čemernu saznao je 11. ili 12. juna iz priloga jednog srpskog medija, koji je u svom izvještaju naveo da je na Čemerno izvršen napad i prikazao snimke nekih zgarišta.

Tužilaštvo BiH optužilo je Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju, te Hamdiju Spahića da su krajem maja i u prvoj polovini juna 1992. godine, zajedno sa drugim njima poznatim licima, svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.

Optužnica bivše pripadnike TO i aktivnog i rezervnog sastava policije tadašnje BiH tereti da su 10. juna 1992. godine napali Čemerno u kojem su ubili 30 Srba, među kojima je najmlađa žrtva imala 16, a najstarija više od 80 godina.

Ubijeno je desetak žena, a u napadu je paljena pokretna i nepokretna imovina Srba, koji su mučeni i ubijani.

Optužen je i Nehru Ganić, u svojstvu komandanta Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Breza, da, iako je znao ili mogao znati da njegovi podređeni spremaju napad na Čemerno, nije spriječio ovo krivično djelo, odnosno nije kaznio izvršioce.

Nastavak suđenja zakazan je za 31. januar, kada bi trebalo da bude ispitan zaštićeni svjedok "A".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana