Свилановић: Рјешење за питање границе само уз сагласност свих актера у БиХ

Срна
Свилановић: Рјешење за питање границе само уз сагласност свих актера у БиХ

Београд - Генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу Горан Свилановић изјавио је, уочи трилатералног састанка Србије, БиХ и Хрватске у Мостару, да питање границе између Србије и БиХ може бити ријешено уколико се о томе усагласе сви актери у БиХ.

"Водио сам преговоре о граници са БиХ. То није тако компликовано питање уколико се сви у БиХ договоре. Мислим да је ту Србија флексибилна и да је спремна са неколико различитих конкретних предлога да помогне решавању", рекао је Свилановић.


Он је за Радио-телевизију Србије указао да је тренутно ситуација можда незгодна јер у БиХ предстоје избори.

"Када су избори ништа велико не можете да решите, тако да можда сачекамо да тај тренутак у БиХ прође. Границу је могуће договорити, ту немам никакву дилему", истакао је Свилановић.

Одговарајући на питање да ли очекује да послије десет година избори буду одржани и у Мостару, Свилановић је рекао да му није пријатно да коментарише те теме, које су националне и везане за БиХ.

"То је политички процес. Ја знам која је позиција једног од народа, потребно је да се друга два народа сагласе са тим. Мислим да су сви у БиХ заинтересовани, међународна заједница такође, да ти избори буду одржани јер би то значило да смо на трагу неког договора и решавања унутрашњих односа у БиХ", нагласио је Свилановић.

Говорећи о томе да ли је могуће да буде спроведен мораторијум на теме из прошлости, што је иницирао предсједник Србије Александар Вучић у односима са Загребом, Свилановић је рекао да је то "можда потребно због тога што некада не видите колико су вам важни економски интереси, зато што се стално враћате уназад".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана