Шварц Шилинг: Срби су данас најпаметнији

Дојче веле
Шварц Шилинг: Срби су данас најпаметнији

У интервјуу за "Дојчландфунк" бивши високи представник у БиХ Кристијан Шварц-Шилинг је говорио о политичком стању у земљама Западног Балкана и перспективи БиХ на путу ка ЕУ.

Њемачки радио Дојчландфунк је на својој интернет страници објавио опширан интервју са Кристијаном Шварц Шилингом у којем подсјећа на заслуге овог синолога и експерта за кинеску дипломатију, који је у такозваној Коловој Републици био министар за телекомуникације.

Он је био тај који је дао дозволу за оснивање приватних медијских кућа (РТЛ, Про7, САТ1 и других), којима је желио смањити монопол државних медија. Новинар "Дојчландфунка" подсјећа како је Шварц Шилинг крајем 1992. године демонстративно напустио ту министарску позицију.

"Стидим се што припадам овој влади", рекао је он, бијесан због тога што је коалиција Демокршћана и Либерала, по његовом мишљењу, учинила премало да заустави убијање током распада Југославије. Сматрао је да је Њемачка била обавезна да заустави експанзију Србије на Балкану и то у оквиру НАТО-а. А као међународни медијатор и високи представник у БиХ касније је покушавао претворити БиХ у функционалну и одрживу државу.

Присјећајући се почетка сукоба на Балкану рекао је: "Распад Југославије у почетку није имао никакве везе са нама. То је било унутрашњо-политичко питање на Балкану. Но, Милошевић је комунистичку замијенио етничком идеологијом и рекао: Сваки дио земље гдје живе Срби треба да постане српски. Сви ми смо мислили да он то не мисли озбиљно, али је он то уствари милсио врло озбиљно. Ми тада нисмо ништа урадили, иако смо на својој страни имали најјачу алијансу на свијету – НАТО."

На новинарско питање о перспективама за приступ земаља насталих распадом Југославије у чланство Европске уније, он је одговорио:

"Оне су далеко од тога. Ту се уопште не може говорити о владавини права. То је чисто политичка ствар, и та чисто политичка ствар неће успјети, јер се заснива на лажним претпоставкама. Морате себи претпоставити шта то психолошки значи за све те људе. Босанце смо оставили на цједилу, нисмо их заштитили, нити смо им дали оружје да се сами бране. Потом су они добили Дејтон. Тиме су они, који су били нападнути и они које су намјеравали освојити, сада посљедњи у реду за улазак у ЕУ.

Срби су данас најпаметнији. Они имају најбољу политику, политику која је супериорна, и они ће бити побједници, као што су то намјеравали у вријеме Милошевића, али са катастрофалним средствима. Данас то раде умјешном дипломатијом, мудро и истрајно. И та истрајност својствена игрању шаха, гдје знате да морате размишљати, не само о сљедећем, већ и о наредна два, три, четири потеза, одговорнима у ЕУ одузима сваку радост.

Американцима је жао и они кажу да је Балкан европско предворје, а не њихово. Сигурно да можемо разумјети све стране, само ће представници ЕУ то осјетити на својој кожи, јер већ данас имамо такву ситуацију да се не може рећи да је дошло до европеизације Босне и западног Балкана, него да је дошло до балканизације Европе. То би могао бити крај приче ако се у једном тренутку не приберемо и правилно не ријешимо ова питања у складу са нашим вриједностима у Босни и Херцеговини и на западном Балкану", рекао је Шварц-Шилинг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана