Сваки шести посланик прелетач

nezavisne.com
Сваки шести посланик прелетач

Бањалука, Сарајево - Сваки шести посланик на нивоу Представничког дома БиХ и Народне скупштине (НС) РС у протекле четири године промијенио је политички дрес и приклонио се другој политичкој опцији.

Од 83 посланика у НС РС, на овакав потез одлучило се њих 12, док је то исто од 42 на државном нивоу, учинило њих седморо.

Сезону “прелијетања” у НС РС отворили су посланици на изборној листи са ДНС-ом Адам Шукало и Горан Ђорђић, који су након раскида с ДНС-ом заједно формирали посланичку групу, а онда су се поново одвојили, након чега је Шукало пришао ПДП-у, а Ђорђић постао самостални посланик. Трансфер Шукала и Ђорђића произвео је већ чувену аферу “папак”, када је владајућа коалиција одговорила извлачењем посланика Војина Митровића из Клуба НДП-а и Илије Стеванчевића, који је као предсједник Партије уједињених пензионера скупштинску фотељу добио на компензационој листи СДС-а. Подсјећања ради, у претходном мандату Стеванчевић је напустио клуб СП-а незадовољан што, како је објаснио овај потез, његове идеје и програм за пензионере нису имплементирани од стране социјалиста.

СДС-ове редове највише су уздрмали излазак Ненада Стевандића, потпредсједника те странке, који је излазак из СДС-а и формирање СДС-К објаснио незадовољством што је његова бивша странка, како је тврдио, постала сувише блиска СДА у Сарајеву, али и Славка Дуњића, који се пожалио да у СДС-у није био схваћен на прави начин. Стевандић је због овог потеза гласовима скупштинске већине изабран за потпредсједника парламента, а куриозитет је да је због њега промијењено и правило о броју потпредсједничких мјеста у парламенту. Занимљиво је и то да је он прво поднио оставку као потпредсједник из реда СДС-а, а онда био изабран као потпредсједник на приједлог СДС-К.

Остали прелетачи у НС РС су Златко Максимовић, Симона Жакула и Дарко Бањац, који су напустили СДС, Зоран Пологош, који је изашао из ПДП-а, као и Недељко Милаковић, који је на крају мандата из социјалиста прелетио у СДС након гласања о закључцима Анкетног одбора у вези с околностима смрти Давида Драгичевића. Милаковић је након овог потеза добио седмо мјесто на изборној листи СДС-а за Народну скупштину у Изборној јединици 3. Душко Ивић је напустио ДНС како би СДС-К могао да формира посланички клуб, којег поред њега чине Бањац, Дуњић и Стевандић.

У Представничком дому БиХ, највећа прелетачка драма потресала је СДА, из које су изашли Сенад Шепић, Салко Соколовић и Садик Ахметовић, који су формирали Независни блок и истакли Шепића као њиховог кандидата за бошњачког члана Предсједништва БиХ. С њима је једно вријеме у друштву био и Шемсудин Мехметовић, који се, на крају, ипак предомислио и остао у СДА. Из ове странке у самосталне посланике одлетио је и Сафер Демировић. Помало неуобичајено, он овај трансфер није објаснио “неслагањем с програмом” матичне странке, већ формирањем нове политичке опције у Тузланском кантону.

Најзанимљивије прелијетање на нивоу БиХ је прелазак Јована Вуковљака из ДНС-а у самосталне посланике, и поново улијетање у ДНС, у којем се и сада налази, па би се за њега могло рећи да је двоструки прелетач у једном скупштинском мандату.

СДС су на нивоу државе потресли одласци Ђорђе Крчмара, који је из СДС-а прелетио у ДНС, и Борислава Бојића, који је остао независни посланик, али је у Клубу ДНС-а. У случају Бојића куриозитет је и то што ни сам врх СДС-а, како су касније тврдили, није имао појма да ће напустити странку, те да их је до задњег минута увјеравао да су приче о његовом одласку лажне.

СДС је, осим без троје посланика, остао и без делегата у Дому народа, с обзиром на то да их је напустио Огњен Тадић, потпредсједник странке, који је такође прелетио у ДНС-ово јато.

Ивана Марић, политичка аналитичарка из Сарајева, каже да је једини начин да се спријечи прелијетање то да бирачи казне оне који су то чинили у претходном мандату, а да надлежна тијела испитају имовину, односно да ли је дошло до неке врсте коруптивних радњи на основу којих је неки посланик напустио политичку опцију.

“Мислим да се у веома малом броју случајева може рећи да се ради о искреним намјерама. Грађани гласају за кандидате очекујући од њих да ће остати вјерни оној политичкој идеји на којој су изабрани, а не да пређу у супротни табор, што се дешава у највећем броју случајева”, закључила је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана