Švajcarac porijeklom iz BiH planirao drugi napad u Nici

nezavisne.com
Švajcarac porijeklom iz BiH planirao drugi napad u Nici

Dvadesetsedmogodišnji Švajcarac, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, bio je lider švajcarsko-francuske džihadističke grupe koja je planirala drugi napad u Nici, piše švajcarski list "NZZ am Zontag".

List navodi da u svom posjedu ima povjerljive dokumente francuskih pravosudnih institucija koji otkrivaju namjere dvadesetsedmogodišnjaka da izvrši napad u nici koristeći eksploziv ili automobile kojim bi se zaletio u pješake.

Neimenovani mladić, porijeklom iz BiH, navodno je koordinisao pripremama za napad, služeći se šifrovanim onlajn servisom za poruke "Telegram". Njegova glavna uloga, navodno, je bila da grupi obezbijedi oružje.

List dalje navodi da je mladić, koji je prešao na islam, pod lupu istražnih orgfana došao najprije zbog optužbi za porodično nasilje. Njegova 23-godišnja supruga, porijeklom iz Kolumbije, je takođe umješana u planiranje napada u Francuskoj i Švajcarskoj, navodi švajcarska nacionalna televizija "SRF".

"NZZ am Zontag" zaključuje da je mladić sarađivao sa švajcarskim džihadistom za kojim je raspisana međunarodna potjernica, a koji je u bjekstvu, prenosi "Swisainfo.ch".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana