Sumnjive putnike stavljaju pod kontrolu

Darko Momić
Sumnjive putnike stavljaju pod kontrolu

Sarajevo - Ministarstvo bezbjednosti BiH pripremilo je sporazum o saradnji sa Ministarstvom unutrašnje bezbjednosti SAD koji će omogućiti BiH da se pripremi za dolazak sumnjivih putnika na bilo koji aerodrom u BiH, saznaje “Glas Srpske”.

Na dnevnom redu 167. sjednice Savjeta ministara, čiji je nastavak zakazan za danas, nalazi se i zaključak kojim se Ministarstvo bezbjednosti obavezuje da Predsjedništvu BiH u dalju proceduru dostavi sporazum o saradnji između Ministarstva bezbjednosti BiH i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD u vezi sa upotrebom putničkih informacija.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, koji bi uz saglasnost Predsjedništva BiH trebalo da bude potpisnik tog sporazuma, otkrio je za “Glas Srpske” o čemu se konkretno radi i kaže da će sporazum doprinijeti ukupnoj bezbjednosti BiH i svih njenih građana, jer će biti unaprijeđena saradnja u borbi protiv transnacionalnog kriminala, međunarodnog terorizma i potencijalnih prijetnji po bezbjednost. On objašnjava da se potpisivanjem sporazuma omogućava tijelima nadležnim za granične provjere da dobiju podatke o putnicima prije njihovog dolaska na naše aerodrome.

- Kada neko u bilo kojoj zemlji koja ima potpisan ovakav sporazum sa SAD čekira ili rezerviše sebi avionsku kartu za BiH, mi ćemo odmah imati podatke o kome se radi i da li može biti potencijalna prijetnja. To omogućava API sistem, za čije uspostavljanje ćemo zahvaljujući ovom sporazumu dobiti tehničku pomoć. BiH je siromašna zemlja da bi mogla sama da uspostavi takav informacioni sistem i zato predlažemo Predsjedništvu BiH da odobri potpisivanje sporazuma sa Amerikancima, koji će snositi sve troškove - kaže Mektić.

Prema njegovim riječima, davanjem odobrenja i potpisivanjem sporazuma BiH će napraviti još jedan korak u globalnoj borbi za bezbjednost.

- Siguran sam da niko neće biti protiv ovog sporazuma, zato što će nam on, između ostalog, omogućiti da na vrijeme saznamo i ako se neko od onih koji su odavde otišli na strana ratišta, a o kojima imamo podatke, sprema za povratak u BiH - kaže Mektić.

Efikasnost

Dragan Mektić tvrdi i da se u Ministarstvu bezbjednosti radi na nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli, koji treba da doprinese efikasnijem radu graničnih organa.

- Mi radimo na pripremi i utvrđivanju nacrta tog zakona kako bi on u normativnom, finansijskom i svakom drugom smislu bio potpuno jasan i decidiran - kaže Mektić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana