Sukob u vrhu SDS-a blokirao imenovanje policijskih šefova

Željka Domazet
Sukob u vrhu SDS-a blokirao imenovanje policijskih šefova

Sarajevo - Na čelu policijskih agencija na nivou BiH su rukovodioci u statusu vršilaca dužnosti, a iako su liste kandidata dostavljene Savjetu ministara BiH imenovanja su blokirana, jer u vrhu SDS-a ne mogu da se dogovore o svom kadru.

Izvor iz Savjeta ministara BiH kaže za "Glas Srpske" da je problem nastao kod pozicije zamjenika direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Predsjednik stranke Vukota Govedarica i SDS-ov ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nastoje da na tu poziciju bude imenovan Relja Kovač, koji je i prvi na rang-listi dostavljenoj Savjetu ministara BiH.

- S druge strane je SDS-ov ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić. Njegov izbor je trećeplasirani na listi kandidata Ranko Vuković - kaže naš sagovornik.

Zbog toga, dodaje isti izvor, Savjet ministara BiH na prošloj sjednici nije imenovao ne samo nove čelnike Direkcije za koordinaciju policijskih tijela nego ni Granične policije i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH. Rang-listu kandidata Nezavisni odbor Parlamenta BiH sačinio je još 9. marta i od tada je sve blokirano.

Mektić ne krije da je njegov izbor Vuković i kaže da je moguće da će se imenovanja u policijskim agencijama naći na narednoj sjednici Savjeta ministara BiH.

- Savjet ministara BiH ne mora da se drži redoslijeda sa liste uspješnih kandidata. Svako ko se nađe na listi uspješnih može biti predložen za funkciju. Vuković, koji je na trećoj poziciji, je bolji izbor od Kovača, iako je on na prvoj poziciji. Predložiću Vukovića da bude zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH - kazao je Mektić.

Govedarica i Šarović nisu odgovarali na telefonske pozive, pa smo ostali uskraćeni za informacije da li će ostati pri podršci Kovaču ili će popustiti Mektiću.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić, koja je do podnošenja ostavke bila i član parlamentarne Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost, ističe da je zbog blokada i političkih nesporazuma bezbjednosni sektor dospio u tešku situaciju.

- Kadrovsko popunjavanje rukovodećih pozicija u policijskim agencijama je i te kako važno pitanje. U ovom trenutku ključna mjesta u policijskim agencijama na nivou BiH popunjavaju lica u tehničkom mandatu, što nije dobro. Na čelu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela imamo direktora u tehničkom mandatu bez ijednog zamjenika. U svojstvu vršioca dužnosti je i direktor Granične policije BiH, jer je i njemu istekao mandat, dok je SIPA bez zamjenika direktora - kazala je Majkićeva.

Ona je pozvala Savjet ministara BiH da stavi na dnevni red imenovanja u policijskim agencijama, s obzirom na to da se lista kandidata za direktore i zamjenike direktora već duže vrijeme nalazi u toj instituciji.

- Neki izvori kažu da je ključno neslaganje između kadra SDS-a, koji preferiraju različite kandidate. Procedura imenovanja je na Savjetu ministara, uz prethodno postizanje saglasnosti unutar SDS-a. Dok ovo razvlače svi bezbjednosni izazovi će se tretirati kao nepostojeći - navela je Majkićeva.

Ona je istakla da vlast na nivou BiH privodi mandat kraju, a da nezavršeni poslovi do te mjere izazivaju opasnost za život građana da se s pravom svi moraju zapitati kuda sve to vodi.

- Dok ministar Mektić svojim izjavama uveseljava, ali i zabrinjava javnost, dotle cijeli bezbjednosni sektor koji je u njegovoj nadležnosti tone u potpuno beznađe - kazala je Majkićeva.

Problemi su osim u policijskim agencijama prisutni i u Nezavisnom odboru, čijim članovima je mandat istekao 17. marta. Pored toga Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH od kraja jula 2017. godine radi bez parlamentarnog, odnosno civilnog nadzora, jer ne funkcioniše komisija Parlamenta BiH, koja je zadužena za taj posao. Problem je i što Mektić ne priznaje Nezavisni odbor, jer je njegovim članovima istekao mandat.

Rang-lista

Prema rang-listi koju je utvrdio Nezavisni odbor za poziciju direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela najviše bodova je osvojio aktuelni direktor Mirsad Vilić, a drugi na listi je Jasmin Gogić.

Za zamjenike direktora na rang-listi su prvoplasirani Relja Kovač, a slijede Dragan Prodanović i Ranko Vuković iz srpskog, te Ivica Bošnjak iz hrvatskog naroda.

Za direktora Granične policije predložen je ponovo Zoran Galić, koji je jedini kandidat, a za njegovog zamjenika Fahrudin Halač, Jasmin Gogić i Ensad Korman. Za zamjenika direktora SIPA ponovo je predložen Đuro Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana