Sudije pod lupom, komisiji pune ruke posla

Vedrana Kulaga
Sudije pod lupom, komisiji pune ruke posla

Sarajevo - Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH predao je Kancelariji disciplinskog tužioca spisak sudija koje su "zaradile" jedinice za prošlogodišnji rad kako bi se utvrdili uzroci, ali i eventualne posljedice.

Sudije i tužioci u BiH posljednjih godina sve češće dolaze na disciplinsku klupu zbog različitih povreda službene dužnosti, a prijave im "pakuju" strane u postupku, ali i oni iznad njih po službenoj dužnosti.

Rad sudija i tužilaca došao je pod lupu VSTS-a na sjednici krajem septembra, kada se pred članovima našao izvještaj o statističkim podacima o ocjeni rada nosilaca pravosudnih funkcija za 2017. godinu i njihovo poređenje sa podacima iz prethodne godine.

Prosječna ocjena rada predsjednika sudova 4,6 dok su sudije i stručni saradnici dobili 4,2. Glavni tužici "zaradili" su 4,5 kao prosječnu konačnu ocjenu rada, a njihovi zamjenici i šefovi odsjeka prošli su sa ocjenom 4,6.

Nasuprot time dobrim prolaznim ocjenama, evidentirano je sedam sudija koje su dobile negativne ocjene, a većina radi u  opštinskim sudovima.

- Ocjene "nezadovoljavajuće obavlja sudijsku funkciju" su proslijeđene Kancelariji disciplinskog tužioca kako bi razmotrili da li postoje navodi o eventualnoj povredi dužnosti - kazali su u VSTS-u i dodali da je i jedan tužilac dobio takvu ocjenu. 

U VSTS-u BiH su postoji nekoliko situacija u kojima se rad nosilaca pravosudnih funkcija ne ocjenjuje, a takvih je lani 157 što je u odnosu na 2016. godinu više za 45. Oni nisu ocjenjivali jer su, između ostalog, na poziciji u sudu ili tužilaštvu bili kraće od šest mjeseci, ostavki, dužih bolovanja i drugih razloga.

Na konačnu ocjenu je, prema njihovoj evidenciji, prigovore izjavilo 20 nosilaca pravosudne funkcije. Nadležni su do pisanja izvještaja koji je usvojen krajem septembra odbilo dva prigovora iz suda, deset iz tužilaštava, tri usvojilo, a jedan usvojilo djelimično. 

Kancelarija disciplinskog tužioca imala je i u proteklom periodu pune ruke posla. U posljednjem dostupnom izvještaju u kojem su napravili presjek stanja u pravosuđu u 2017. godini je pokazao da su lani zaprimili po službenoj dužnosti 1.077 pritužbi. To je za 17,2 odsto više nego godinu ranije, a iako nije moguće sa sigurnošću utvrditi razloge povećanja priliva, sadržaj navoda određenih pritužbi, pojasnili su, upućuje na zaključak da su povećanju priliva vjerovatno doprinijeli i javni istupi članova profesionalne zajednice i funkcionera drugih grana vlasti, u kojima su osporavani kredibilitet i integritet pravosuđa, a što se očigledno odrazilo i na povjerenje građana u rad sudova i tužilaštava.

Kancelarija je prošle godine pokrenula 25 disciplinskih postupaka. To je manje od rekordnog broja u 2016. godini, kad je su zabilježena 32 postupka, ali je i dalje veći od prosjeka u proteklih deset godina koji iznosi 20,5 tužbi godišnje.

Najviše disciplinskih postupaka protiv sudija pokrenuto je "zbog nemara ili nepažnje u vršenju dužnosti".

Pregled podnosilaca pritužbi protiv sudija i tužilaca

(podaci za 2017. godinu)

- stranke u postupku (48%)

- advokati (13%)

- učesnici u postupku (svjedok, sudski tumač... ) (10%)

- treće lice (9%)

- pritužbe registrovane po službenoj dužnosti (7%)

- anonimne (4%)

- rukovodioci pravosudnih institucija (3%)

- sudije, tužioci i zaposlenici pravosudnih institucija (2%)

- državne institucije i organi (2%)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana