Sudija Smajlović zastupa interese optuženog Mahmuljina

RTRS
Sudija Smajlović zastupa interese optuženog Mahmuljina

Sarajevo - U bh pravosuđu sve je moguće. Pa i to da sudija zastupa interese optuženog! Upravo tako se ponaša ratni sudija iz Konjica, Mira Smajlović, u predmetu protiv komandanta Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakiba Mahmuljina, kojeg optužnica tereti po komandnoj odgovornosti za zločin odreda "El mudžahedin”, nad srpskim zarobljenicima na području Vozuće 1995. godine.

Kao da nije dovoljno što se tužilac Sedin Idrizović drznuo da tragičnom sukobu u regionu – što je Dejtonska kvalifikacija ili oružanom sukobu u BiH – haška, samoinicijativno "dodijeli” međunarodni predznak, navodeći u optužnici da je Vojska Srpske ratovala "za račun tadašnje Savezne Republike Jugoslavije”.

I kao da nije dovoljno što je isti tužilac, već u optužnici potcrtao kako su, ni manje ni više, već mudžahedini otimali ratne zarobljenike od svojih "domaćina” umanjujući tako Mahmuljinovu odgovornost!

Njegovim "putem” već od prvog ročišta krenula je i ratni sudija Mira Smajlović. Zakon joj nalaže da bude "neutralna”. No, jednog za drugim – svjedoke i njihov "prst krivice” usmjerava u sve druge, samo ne u Mahmuljina - u komandni kadar bataljona, brigade ili divizije, onda pak u Glavni štab muslimanske Armije – imaginarno u Sarajevo ili u Tuzlu, samo ne u optuženeg komandanta 3. korpusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana