Струка руши политички намет

Милијана Латиновић
Струка руши политички намет

Бањалука - Експерти из БиХ и самопроглашеног Косова наћи ће се ускоро за истим столом у намјери да постигну договор о стављању ван снаге одлуке о увођењу такси од 100 одсто на робу из БиХ.

Истакао је то јуче министар спољне трговине и економских односа БиХ у техничком мандату Мирко Шаровић, нагласивши да су у току интензивне припреме за тај састанак.

- Умјесто да уводимо контрамјере, што не би користило никоме, створили смо услове да се проблеми рјешавају на стручном нивоу, јер је наш примарни циљ да заштитимо домаће привреднике, који посљедњих мјесеци не могу да извозе у складу са правилима слободне трговине и спријечимо даљу штету - рекао је Шаровић и додао да се исход овог састанка не може предвидјети, али да је важно да су приштинске власти пристале на преговоре.

У Спољнотрговинској комори БиХ наводе за “Глас Српске” да још нису званично обавијештени о овом састанку, али да, сходно досадашњој пракси, очекују да и њихови представници буду позвани.

- Очекивања су да састанак резултира укидањем уведених такси у потпуности - навели су у Спољнотрговинској комори.

Додали су да су увођењем такси од 100 одсто на робу из БиХ највише погођене металска и дрвна индустрија, затим произвођачи и извозници тоалет папира и сличних хемијских производа, млијечна индустрија, извозници лијекова, извозници уља, брашна, сокова и воде.

- Укупна вриједности извоза на Косово за 11 мјесеци прошле године износила је 139,5 милиона КМ. Примјетно је да је у новембру, када су уведене таксе, извоз БиХ на Косово смањен и износи непуних осам милиона. Задржавањем ових такси привредници из БиХ губе тржиште и на њихово мјесто улазе други партнери, а једном изгубљено тржиште јако је тешко вратити - навели су у Спољнотрговинској комори.

Приштинске власти су почетком новембра прошле године повећале порез за десет одсто на сву робу која долази из БиХ и Србије, а с обзиром на то да та одлука представља грубо кршење ЦЕФТА, њен опозив затражио је тада и Брисел. Приштина, међутим, није повукла ту одлуку, већ је 21. новембра донијела нову о увођењу царина од 100 одсто на све производе из ових двију земаља, што су стручњаци окарактерисали као одмазду овим земљама јер су гласале против пријема самопроглашеног Косова у Интерпол.

Извоз

Према подацима Спољнотрговинске коморе, БиХ у просјеку годишње остварује извоз на тржиште Косова од 130 до 150 милиона КМ, док се годишњи увоз у БиХ креће између 14 и 15 милиона КМ.

- У протеклих пет година евидентан је тренд раста размјене у корист БиХ. Секторски посматрано, највећи извоз је остварен у секторима металске индустрије, прехрамбеном сектору, те дрвопрерађивачкој индустрији. У укупној размјени БиХ са свијетом око 14 одсто одлази на земље ЦЕФТА, а од тога скоро четири одсто се односи на Косово - навели су у Комори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана