Стручњаци крче пут до истине о страдању Срба

В. К.
Стручњаци крче пут до истине о страдању Срба

Бањалука - Влада Републике Српске разматрала је јуче приједлог критеријума и институција из којих ће бити бирани чланови комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године те истраживање страдања Срба у Сарајеву у периоду од 1991. до 1995. године.

Прихваћен је приједлог Министарства правде РС да за чланове комисије буду именована по два представника из Народне скупштине, Владе, Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица те министарстава правде, унутрашњих послова, рада и борачко-инвалидске заштите, али и из удружења судија, тужилаца те Адвокатске коморе РС.

Дио будућих комисија биће, између осталих, и чланови правних факултета из Бањалуке и Источног Сарајева те са студијских програма историје, географије, као и међународни правни експерти.

- Задужује се Министарство правде РС да се у складу с утврђеним критеријумима неопходним за именовање обрати наведеним институцијама ради коначног утврђивања састава комисије и да са Републичким центром за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица обаве неопходне консултације да би био обезбијеђен рад међународних правних експерата - саопштено је из Владе РС.

За извршење закључка Владе РС од 18. августа 2018. године, а с циљем обављања квалитетних консултација, Министарству правде РС утврђен је додатни рок до 90 дана.

Министри су на јучерашњој сједници усвојили информацију о раду радних група за европске интеграције у домену техничке финализације одговора на додатна питања из упитника Европске комисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана