Strategije ostale mrtvo slovo na papiru

Vedrana Kulaga
Strategije ostale mrtvo slovo na papiru

Sarajevo - Brojne strategije, koje su trebale da budu dobra podloga za napredovanje u različitim oblastima, ostale su mrtva slova na papiru, a niko ne zna ni koliko je novca već utrošeno za njih, zaključeno je u izvještaju o reviziji učinka “Upravljanje strategijama na nivou BiH” koji je objavila Kancelarija za reviziju institucija BiH.

U Savjetu ministara BiH, podvukli su revizori, ne prate rokove za izradu strategija niti vode evidencije svih usvojenih strategija. Iz podataka do kojih su došli vidljivo je da su ministri, do polovine 2018. godine, usvojili 55 strategija koje se odnose na razne životne oblasti.

- Strategije za koje je istekao rok za sprovođenje, a čiji ciljevi i efekti nisu postignuti, mogu imati za posljedicu nenamjenski utrošak sredstava i resursa utrošenih za izradu i njihovo sprovođenje, ali i propuštanje korišćenja potencijalnih sredstava iz raspoloživih fondova, stvaraju loš imidž i dovode do gubitka povjerenja javnosti u postizanje napretka u određenoj oblasti - kategorični su revizori.

Revizori su utvrdili da nadležni nisu analizirali ni utrošeni novac  i angažman kadrova pri izradi i sprovođenju strategija, niti su te analize sadržane u izvještajima institucija koje razmatra Savjet ministara, pa se može zaključiti da, kako su naveli, nije ni sprovedena analiza efekata utrošenih sredstava po tom osnovu.

- Kod većine planiranih strategija izostaju podaci o potrebnim troškovima za njihovu izradu, a i kod određenih usvojenih strategija nedostaju podaci o sredstvima potrebnim za njihovo sprovođenje. Izostanak tih informacija može kasnije dovesti do zastoja, kako u izradi, tako i naročito u sprovođenju jer se može utvrditi da za sprovođenje aktivnosti nema dovoljno finansijskih sredstava. Kašnjenje u usvajanju određenih strategija za cijelu zemlju ima za posljedicu propuštanje značajnih sredstava predviđenih iz raznih stranih fondova. Samo za strategiju zapošljavanja propušteno je do sada između 20 i 30 miliona evra - upozorili su revizori. 

Jedna od ključnih ocjena revizora je da Savjet ministara nije razvio potrebne kapacitete za upravljanje strategijama, te da ne prati rokove za izradu strategija, niti vodi evidenciju svih usvojenih strategija.

- Osim što postoje strategije koje nisu sprovedene u rokovima za koje su donesene, utvrdili smo da i za one koje su sprovedene ili u toku, ne znači nužno i da su sprovedene sve planirane aktivnosti. Naime, izvještaji o sprovođenju ne sadrže informacije o svim planiranim aktivnostima, o utrošenim sredstvima, ne navode se problemi u sprovođenju i ne daju se preporuke za unapređenje - naglašeno je u revizorskom izvještaju.

Priručnik

Na zvaničnoj stranici Direkcije za ekonomsko planiranje BiH objavljen je priručnik “Alati za strateško planiranje”, ali ni od toga, prema nalazima revizora, nije bile velike koristi.

- Utvrdili smo da institucije ili nisu upoznate ili ne koriste ovaj priručnik. Ovi alati su namijenjeni da služe kao pomoć zvaničnicima i planerima u raznim javnim institucijama koji će vjerovatno raditi na pripremi, donošenju, monitoringu i evaluaciji strateških razvojnih planova u BiH u narednim godinama - navedeno je u reviziji učinka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana