Стратегија чека у институцијама

Ж. Д.
Стратегија чека у институцијама

Сарајево - Приједлог ревидиране стратегија за процесуирање предмета ратних злочина ни јуче се није нашао пред министрима у Савјету министара БиХ, а разлоге због чега се избјегава овај важни документ нико не открива јавности.

Стратегија је била на дневном реду сједнице одржане почетком јула, али је повучена без објашњења.

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) Милан Тегелтија каже да не зна разлоге због којих овај изузетно важан документ није разматран и усвојен на сједници Савјета министара, те да га о томе нико од надлежних није обавијестио.

- Ријеч је о документу који је потпуно усаглашен и у његовој изради су учествовали представници свих институција и на нивоу БиХ и РС и ФБиХ. Не видим ниједан разлог да он не буде усвојен. Ми сада немамо никакву стратегију, јер претходна, што се тиче рокова, више није валидна - рекао је Тегелтија за “Глас Српске”.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић је казао да му је јасно зашто се Бошњаци боје ревидиране стратегије, али да га чуди инертност српских представника, који ништа не предузимају да овај документ буде усвојен.

- Ревидираном стратегијом би се тужиоци и судије растеретили мање сложених предмета, али би преузели и одговорност за процесуирање ратних злочина - подсјетио је Којић.

Предвиђено је да више од 200 мање сложених предмета буде пребачено на ентитете, што би омогућило да буду процесуирани, прије свега, најтежи ратни злочини који никако да дођу на ред. Којић је истакао да је, углавном, ријеч о злочинима над Србима.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара Вјекослав  Беванда је рекао да без консензуса не може бити усвојен дневни ред, те да се нада да ће се на сједници у уторак та тачка наћи пред министрима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана