Странке отварају карте с именима кандидата

Ведрана Кулага
Странке отварају карте с именима кандидата

Бањалука - Владајућа коалиција у РС, коју чине СНСД, ДНС и СП, отвориће ове седмице преговоре о предстојећим општим изборима, а акценат ће бити на договору о кандидатима који ће ићи у трку за кључне позиције у РС и на нивоу БиХ.

Водеће политичке партије у РС зацртале су изборне циљеве за ову годину, а у разговоре улазе оптимистични да ће успјети да се договоре о предизборној и постизборној коалиционој сарадњи, иако са све три стране поручују да имају своје адуте за кључне позиције.

За сада је једино званично потврђено да актуелни предсједник Српске и СНСД-а Милорад Додик иде у трку за мјесто члана Предсједништва из РС, гдје ће се за ту позицију борити са почасним предсједником ПДП-а Младеном Иванићем који ће покушати да освоји нови четворогодишњи мандат на тој функцији.

У политичким кулоарима се током протеклих дана, нарочито од када је одлучено да ће лидер СДС-а Вукота Говедарица бити кандидат опозиционог блока за предсједника Републике, спекулише ко ће бити кандидат владајуће коалиције за ту позицију. Као могући кандидати помињу се премијерка Српске Жељка Цвијановић, функционер СНСД-а Средоје Новић те Синиша Каран који је генерални секретар у Служби предсједника РС, али из странке истичу да разговоре о томе те другим темама у вези са изборима тек отварају.

Додик је у суботу поновио да ће СНСД имати свог кандидата за предсједника РС на изборима, те да је о томе потребно усаглашавање са коалиционим партнерима.

У другој половини седмице би, каже, требало да буде одржан састанак са коалиционим партнерима након што се предсједник СП-а Петар Ђокић врати са службеног пута из Кине.

- Мислим да смо сви рано кренули у ту врсту приче. Ми желимо у оквиру патриотског блока, који ће окупити све политичке партије које то желе и које се боре за РС наспрам босанског блока који чине СДС, ПДП и НДП, водити политику договора о заједничком кандидату - рекао је Додик.

Додао је да ће већина тих партија на нивоу РС имати своје посебне листе, али да покушавају за Представнички дом Парламента БиХ да се договоре о једној листи.

- То је листа која може да обезбиједи десет посланичких мандата и да са становишта одлучивања у БиХ не будемо зависни од воље Сарајева него да имамо аутентичну вољу - поручио је Додик и додао да је циљ апсолутна побједа.

ДНС је недавно усвојио платформу за изборе која предвиђа једну од двије појединачне функције, освајање више од 100.000 гласова и више од 12 посланика у парламенту РС.

- Са том платформом идемо да разговарамо са коалиционим партнерима. Надам се да ће до краја марта преговори бити завршени - рекао је предсједник ДНС-а Марко Павић.

Коментаришући наводе да би чланство ДНС-а вољело да он буде кандидат, Павић је рекао да не би било добро када предсједник не би имао такву подршку свог чланства.

Предсједник Извршног одбора СП-а Слободан Протић каже да овоседмични разговори представљају тек почетак и да не вјерује да ће све бити посложено на том првом састанку.

- Почетни разговори треба да буду ове седмице. Оптимисти смо се што се тиче заједничког наступа на изборима, а у којој ће то верзији бити и која ће партија дати кандидате за кључне позиције, то је сада ствар преговора. Те позиције јесу кључне, а има и других које су важне и о којима се преговара - казао је Протић и додао да и социјалисти имају своје кандидате те да желе више од 100.000 гласова на предстојећим изборима.

Општи избори у БиХ требало би да буду одржани почетком октобра, а бирачи ће бирати предсједника и потпредсједнике РС, посланике у РС, ФБиХ и на нивоу БиХ те нова три члана Предсједништва БиХ.

Стевандић: Подршка Додику

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић изјавио је да ће та странка на изборима подржати Милорада Додика за српског члана Предсједништва БиХ.

Стевандић је рекао да је Додик аутентични представник РС кога кандидују фактори који воде политику из Српске, док је његов противкандидат из Савеза за промјене "аутентични кандидат политичког Сарајева и међународне заједнице".

Говорећи о очекивањима странке на изборима, рекао је да су она све већа и додао да слиједе велика окупљања у градовима РС да би испитали расположење народа и томе прилагодили своју политику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана