Штрајкови неће угрозити летове из Бањалуке

nezavisne.com
Штрајкови неће угрозити летове из Бањалуке

Бањалука - Летови “RyanAirа” из Бањалуке, без обзира на константне штрајкове пилота и кабинског особља, неће угрозити планове које та компанија има за бањалучки аеродром, речено нам је у тој компанији.

Како је за “Независне” појаснио Денис Барабас, замјеник директора за продају и маркетинг за централну и источну Европу у “RyanAirу”, очекује се да ће компанија наредне године превести 100.000 путника преко бањалучког аеродрома и да ће летови почети на вријеме, како је било и планирано.

Подсјећања ради, летови ка Мемингену, крај Минхена, у Њемачкој, и летови ка Скависти, крај Стокхолма, у Шведској, требало би да почну 30. октобра, док ће 2. новембра почети летови ка белгијском Шарлроју, крај Брисела.

У зимској сезони сви летови предвиђени су са фреквенцијом два пута седмично.

“Иако не разлажемо летове према рутама, веома смо задовољни укупним интересовањем и рекордним бројем раних резервација”, рекао је Барабас.

На питање “Независних” да ли ће из Бањалуке бити неких нових линија у скорије вријеме, Барабас је истакао да ће љетна шема летења за наредну годину бити ускоро објављена.

“Увијек смо заинтересовани за нове руте, а њихово отварање зависи од расположивих капацитета у авионима, потражњи за летовима и повољним аеродромским уговорима”, рекао је он.

На бањалучком аеродрому недавно су нам рекли да имају велике планове за “RyanAir” и да ће ови летови имати велики утицај на туристички потенцијал града и бањалучке регије.

Уколико се радни спорови широм Европе наставе, неизвјесно је како ће се то средњорочно одразити на ирску нискобуџетну авио-компанију.

Подсјећања ради, протеклих мјесеци “RyanAir” потресају штрајкови, а наредни штрајк најављен је за петак, када ће кабинско особље “RyanAirа” из Шпаније, Италије, Белгије, Холандије и Португала обуставити рад.

Очекује се да ће штрајк погодити значајан дио “RyanAirове” флоте, с обзиром на то да особље из ових земаља опслужује више летова и у другим земљама.

Серија штрајкова почела је 12. јула, када су пилоти “RyanAirа” из Ирске престали летјети, а штрајковима је било погођено 4.000 путника.

Након тога су 25. и 26. јула у штрајк трећи пут ступили кабински радници из Белгије, Шпаније и Португала, а италијанске колеге су им се придружиле 25. јула.

А 3. августа су ирски пилоти поновили штрајк, који је овај пут трајао четири дана, док су њемачки пилоти у штрајк ступили 10. августа. Истог дана у штрајк су ступили и пилоти из Холандије.

Посљедњи велики штрајк десио се 13. септембра, када је штрајковало кабинско особље из Шпаније, Италије, Белгије, Холандије и Португала.

Уколико буде проблема за летове из Бањалуке, то би могли бити штрајкови белгијског особља, с обзиром на то да “RyanAirова” база у Шарлроју опслужује велики број околних земаља.

Како пишу британски медији, штрајкови су се односили на спорове с компанијом у вези с платном основицом, унапређењима, годишњим одморима и другим везаним питањима.

С неким од синдиката “RyanAir” је успио склопити договоре о овим питањима, посебно кад се ради о ирским пилотима.

У цијели конфликт прије неколико дана умијешала се и Европска комисија, која је од компаније затражила да са локалним особљем у локалним земљама склапа појединачне уговоре, а не да ирске уговоре примјењује у цијелој ЕУ без измјена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана