Страх од истине о злочинима блокира изручење Херенде

Жељка Домазет
Страх од истине о злочинима блокира изручење Херенде

Бањалука - Неџад Херенда, који је осумњичен за ратни злочин над осам припадника ЈНА у сарајевском Великом парку, вољан је да дође у БиХ како би проговорио, али су блокаду његовог изручења из Холандије излобирали наредбодавци злочина, рекао је сарајевски адвокат Фахрија Каркин.

Међународна потјерница за бившим припадницима злогласне паравојне формације "Шеве" Херендом и Едвином Јусићем расписана је у марту прошле године. Упркос црвеној потјерници Интерпола, Херенда никада није хапшен, већ је само лоциран у Холандији, гдје се скрива дуже од двије деценије. Врхунац свега је одлука суда у Холандији да Херенда неће бити изручен БиХ.

Каркин, који брани првооптуженог у процесу за злочине у Великом парку, некадашњег команданта Специјалне јединице МУП-а РБиХ Драгана Викића, каже да суд у Холандији није ни дао образложење због чега је одбио да Херенду изручи БиХ.

- Херенда је осумњичен за злочин и веома је чудно што га никада није саслушао Хашки трибунал, нити је икада дао исказ било гдје. Чудно је што га Холандија не изручује, јер знам да он хоће да дође, али му они не дају. Тражићу додатна образложења те одлуке, а они онда треба да покрену гоњење и од БиХ очекујем да то и затражи - истакао је Каркин и устврдио да Херенда и даље има држављанство БиХ и да није добио холандско.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша потврдио је да су добили допис уз Холандије.

- Холандски суд је донио одлуку да Херенду неће изручити БиХ, али да су заинтересовани да преузму кривично гоњење, ако то затраже надлежна тијела из БиХ - казао је Грубеша.

У Министарству правде БиХ кажу да се више детаља о разлозима одбијања захтјева за изручење Херенде може очекивати од Тужилаштва БиХ, након што ова институција и званично заприми одлуку из Холандије.

У Тужилаштву БиХ су јуче рекли само да нису примили никакво обавјештење о овом случају, док су у Министарству правде Холандије истакли да не дају информације о појединачним случајевима које воде њихови судови.

Истрага о убиству војника у Великом парку је отворена 2001. године, а лани је због овог злочина почело суђење Викићу, тадашњем помоћнику министра унутрашњих послова РБиХ Јусуфу Пушини, те Нермину Узуновићу и Младену Човчићу, који су били припадници јединице Армије РБиХ чији је командант био сарајевски криминалац Јусуф Јука Празина.

У оптужници је наведено да су заробљене војнике 22. априла 1992. године убили Узуновић и Човчић заједно са другим лицима, међу којима су били Херенда и Јусић. Потом су њихова тијела по наређењу Викића и уз знање Пушине пребачена на Дариву, гдје су бачена у Миљацку, а сутрадан запаљена. Викић и Пушина су оптужени по командној одговорности, а Узуновић и Човчић да су непосредни извршиоци злочина.

Херенда је важио за главног егзекутора "Шева" и за њега се вежу многа монструозна убиства и злочини с политичком позадином у које је био умијешан и врх бошњачке политике. Ријеч је о покушају убиства сарајевског криминалца Исмета Бајрамовића Ћеле, атентату на породицу генерала Армије РБиХ Сефера Халиловића и убиству бившег замјеника директора АИД-а Неџада Угљена. Ти случајеви служе као аргумент да одређеним политичким круговима у Сарајеву не одговара да Херенда буде изручен БиХ јер би били откривени налогодавци ових злочина.

Заим Бацковић из БПС-а, чији је предсједник Халиловић, рекао је да Херенда није испоручен БиХ јер се вјероватно ради о свјесно урађеном неквалитетном образложењу у захтјеву за изручење које су послале институције БиХ.

- Холандија је потписница међународних споразума који третирају и тероризам и ратне злочине и због свог дигнитета неће у својој држави скривати таквог човјека. То је исто као и скривање ратних злочинаца у Другом свјетском рату. Зато је на овакву одлуку утицало само неквалитетно образложење, што показује да су налогодавци још у структурама ове земље и веома су битни чим су толико утицајни - истакао је Бацковић.

Додао је да је овдје ријеч о веома сложеним стварима.

- Херенда је једна од карика која фали да би се дошло до пуне истине о убиствима, извршиоцима и наредбодавцима  и циљевима тога чиме се он бавио - рекао је Бацковић.

Ђокановић: СДА не жели да Херенда проговори

Невенка Ђокановић, супруга убијеног Стевана, и данас трага за костима мужа.

- Неџад Херенда није испоручен БиХ јер иза убистава стоји тадашњи и садашњи врх СДА. Они су наредили убиства и очито им не би ишло у прилог да Херенда проговори и каже какве су злочине починили и он и његове "Шеве". Ми смо и очекивали да ће таква одлука у Холандији бити донесена. Не очекујемо много ни од случаја против Драгана Викића и осталих јер је и то чиста фарса - рекла је Ђокановићева.

Предсједник Удружења породица несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић рекао је да га не чуди што Холандија не жели да изручи Херенду.

- Ту су велика лобирања бошњачких званичника, у првом реду оних из СДА. Херенда је током рата био задужен за убијање српских цивила по Сарајеву, а ни Хашки суд никада га није испитао, иако им је пред носом. Ако би којим случајем Херенда проговорио, много штошта о дешавањима у БиХ током рата би се одмотало - рекао је Мандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана