Stojić će kaznu služiti u Austriji

Srna
Stojić će kaznu služiti u Austriji

Hag - Bivši funkcioner Herceg-Bosne Bruno Stojić služiće u Austriji kaznu zatvora od 20 godina izrečenu zbog ratni zločina u BiH, saopšteno je iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove /MMKS/.

U saopštenju predsjedavajućeg sudije Teodora Merona navodi se da je odluka donesena nakon što je Austrija pokazala volju da omogući izvršenje zatvorske kazne, u skladu sa sporazumom UN i Beča o izvršenju zatvorskih kazni bivšeg Haškog tribunala, čiji je pravni nasljednik MMKS.

Stojić je osuđen na 20 godina zatvora u okviru postupka "Jadranko Prlić i ostali".

Tužilaštvo je 29. novembra prošle godine potvrdilo presudu Stojiću i još petorici bivših zvaničnika Herceg-Bosne, koji su bili optuženi za zločine protiv čovječnosti, u zločinačkom poduhvatu etničkog čišćenja bosanskih muslimana.

Bivši funkcioneri Herceg-Bosne Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić osuđeni na kazne zatvora u trajanju od 10 do 25 godina.

Praljak, koji je osuđen na 20 godina, nakon izricanja presude je izjavio da ne prihvata odluku Žalbenog vijeća, da bi zatim ispio otrov u sudnici.

Ubrzo nakon incidenta u sudnici, Praljak je preminuo u bolnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana