Stejt department ocijenio: Rupe u zakonu i male kazne pale alarm

Vedrana Kulaga
Stejt department ocijenio: Rupe u zakonu i male kazne pale alarm

Vašington, Banjaluka - BiH nije mnogo napredovala u borbi protiv terorizma, a rupe u zakonima i blage kazne ostaju najveći izazovi, ocijenjeno je u najnovijem izvještaju američkog Stejt departmenta o terorizmu i sposobnosti zemalja u svijetu da se odupru toj prijetnji.

Stručnjaci iz SAD ocijenili su da je BiH u 2017. godini nastavila da povećava antiterorističke kapacitete, ali da i dalje ima prostora da se stanje podigne na znatno viši nivo.

- Efikasniju unutrašnju saradnju podrivaju međuagencijski i lični sukobi, a ekstremistička ideologija i regionalne nacionalne ekstremističke grupe ostaju potencijalni izvor terorizma. Što se tiče rehabilitacije i deradikalizacije, nije načinjen veliki napredak - istaknuto je u izvještaju.

Iz Stejt departmenta je upozoreno da BiH lani nije donijela nikakav veliki antiteroristički zakon na tom nivou vlasti, a da je Republika Srpska usvojila novi krivični zakon koji usklađuje djela terorizma sa međunarodnim standardima i kriminalizuje članstvo u stranim paravojnim i parapolicijskim snagama.

- Na nivou BiH postoji zakon koji zabranjuje članstvo u paravojnim i parapolicijskim organizacijama, ali procesuiranje tih djela ostaje veliki izazov. Strani teroristički borci često dobijaju kazne ispod minimuma naloženog krivičnim zakonom BiH, jer sudije uzimaju olakšavajuće okolnosti u obzir. Ako bude osuđen na godinu zatvora ili manje, osuđeni terorista može odlučiti da plati kaznu, a ne da je odleži u zatvoru - navedeno je u izvještaju.

Iako su nadležni na nivou BiH predložili amandmane za jačanje zakona o antiterorizmu i stranim borcima, oni još, kako kažu u Stejt departmentu, nisu usvojeni, a situaciju u vezi sa tim dodatno usporavaju predstojeći izbori u oktobru. 

BiH je, i pored svega, nastavila napore u borbi protiv terorizma, te je uhapšeno nekoliko lica koja su dovođena u vezu sa terorizmom i koja su već odležala kazne zbog toga.

Preduzetim mjerama i rizicima od finansiranja terorizma u BiH bavili su se nedavno u Ministarstvu bezbjednosti BiH. Te teme obrađene su u najnovijem izvještaju “Procjena rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u BiH od 2018. do 2022. godine”, koji je nedavno usvojio Savjet ministara BiH.

Procjenom parametara i statističkih podataka radne grupe koje su radile na tom dokumentu procijenile su da je ukupna prijetnja od terorizma “srednja”, dok je ukupna ocjena “uticaj na prijetnju od finansiranja terorizma u BiH”, ocijenjena kao “srednje/niska”.

Stručnjak za bezbjednost Dragomir Jovičić naglasio je da  nema apsolutne bezbjednosti, ali da ima i te kako prostora da se stanje i organizacija u bezbjednosnom sektoru poprave.

- Imamo neorganizovan bezbjednosni sistem, a bezbjednosni rizici su ojačani migrantskim talasom. Na terorizam niko ne može biti imun - rekao je Jovičić i dodao da bi u narednom periodu trebalo na sto staviti pitanje reorganizacije bezbjednosnih struktura.

Odgovornost

U Ministarstvu bezbjednosti BiH podvlače da je terorizam jedna od glavnih globalnih bezbjednosnih prijetnji u svim državama i narodima, te da nijedna zemlja nije u potpunosti bezbjedna.

- Obaveza svih institucija u BiH je da u skladu sa svojim nadležnostima stalno analiziraju i prate sve vidove potencijalnih terorističkih prijetnji s kojima bi se BiH mogla suočiti i da na odgovarajući način djeluju na njihovom sprečavanju - kazali su u Ministarstvu bezbjednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana