Стејт департмент оцијенио: Рупе у закону и мале казне пале аларм

Ведрана Кулага
Стејт департмент оцијенио: Рупе у закону и мале казне пале аларм

Вашингтон, Бањалука - БиХ није много напредовала у борби против тероризма, а рупе у законима и благе казне остају највећи изазови, оцијењено је у најновијем извјештају америчког Стејт департмента о тероризму и способности земаља у свијету да се одупру тој пријетњи.

Стручњаци из САД оцијенили су да је БиХ у 2017. години наставила да повећава антитерористичке капацитете, али да и даље има простора да се стање подигне на знатно виши ниво.

- Ефикаснију унутрашњу сарадњу подривају међуагенцијски и лични сукоби, а екстремистичка идеологија и регионалне националне екстремистичке групе остају потенцијални извор тероризма. Што се тиче рехабилитације и дерадикализације, није начињен велики напредак - истакнуто је у извјештају.

Из Стејт департмента је упозорено да БиХ лани није донијела никакав велики антитерористички закон на том нивоу власти, а да је Република Српска усвојила нови кривични закон који усклађује дјела тероризма са међународним стандардима и криминализује чланство у страним паравојним и параполицијским снагама.

- На нивоу БиХ постоји закон који забрањује чланство у паравојним и параполицијским организацијама, али процесуирање тих дјела остаје велики изазов. Страни терористички борци често добијају казне испод минимума наложеног кривичним законом БиХ, јер судије узимају олакшавајуће околности у обзир. Ако буде осуђен на годину затвора или мање, осуђени терориста може одлучити да плати казну, а не да је одлежи у затвору - наведено је у извјештају.

Иако су надлежни на нивоу БиХ предложили амандмане за јачање закона о антитероризму и страним борцима, они још, како кажу у Стејт департменту, нису усвојени, а ситуацију у вези са тим додатно успоравају предстојећи избори у октобру. 

БиХ је, и поред свега, наставила напоре у борби против тероризма, те је ухапшено неколико лица која су довођена у везу са тероризмом и која су већ одлежала казне због тога.

Предузетим мјерама и ризицима од финансирања тероризма у БиХ бавили су се недавно у Министарству безбједности БиХ. Те теме обрађене су у најновијем извјештају “Процјена ризика од прања новца и финансирања тероризма у БиХ од 2018. до 2022. године”, који је недавно усвојио Савјет министара БиХ.

Процјеном параметара и статистичких података радне групе које су радиле на том документу процијениле су да је укупна пријетња од тероризма “средња”, док је укупна оцјена “утицај на пријетњу од финансирања тероризма у БиХ”, оцијењена као “средње/ниска”.

Стручњак за безбједност Драгомир Јовичић нагласио је да  нема апсолутне безбједности, али да има и те како простора да се стање и организација у безбједносном сектору поправе.

- Имамо неорганизован безбједносни систем, а безбједносни ризици су ојачани мигрантским таласом. На тероризам нико не може бити имун - рекао је Јовичић и додао да би у наредном периоду требало на сто ставити питање реорганизације безбједносних структура.

Одговорност

У Министарству безбједности БиХ подвлаче да је тероризам једна од главних глобалних безбједносних пријетњи у свим државама и народима, те да ниједна земља није у потпуности безбједна.

- Обавеза свих институција у БиХ је да у складу са својим надлежностима стално анализирају и прате све видове потенцијалних терористичких пријетњи с којима би се БиХ могла суочити и да на одговарајући начин дјелују на њиховом спречавању - казали су у Министарству безбједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана