Stavljena tačka na odgovore EU

Željka Domazet
Stavljena tačka na odgovore EU

Sarajevo, Banjaluka - Savjet ministara BiH usvojio je juče odgovore na upitnik Evropske komisije i oni bi 28. februara trebalo da budu predati predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru.

Odgovori na upitnik jedan su od ključnih uslova da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da je odgovaranje na upitnik bio najkompleksniji i najsloženiji proces u dosadašnjem kretanju ka EU.

- Imali smo 3.242 pitanja, više od 1.200 predstavnika institucija sa svih nivoa vlasti u BiH, stotine sastanaka i na kraju izrađenih više od 20.000 stranica materijala. Jedan od najkompleksnijih procesa završen je uspješno uz pomoć mehanizma koordinacije i na bazi stručnosti. To će nas dovesti do kandidatskog statusa koji je ključan za BiH i koji znači nepovratan proces na putu ka EU. Mehanizam koordinacije u zemlji složenog uređenja je vrlo efikasan. Iz odgovora se može vidjeti o kojoj količini materijala se radi, a ovo je jedinstveni odgovor - istakao je Zvizdić.

Naglasio je da su svi odgovori na upitnik potpuno usaglašeni.

- Upitnik pokazuje realno stanje, on je inventura stanja. Ništa se odgovorima na upitnik ne može promijeniti, niti unazaditi, prejudicirati, legalizovati ili osporiti. Odgovori su samo korak ka EU. Usvajanje odgovora je najbolja poruka gdje BiH želi biti. EU je najvažniji spoljnopolitički cilj BiH. Sada slijedi stručna redaktura prevoda na engleski jezik, poslije toga finalizacija od strane svih institucija i tada smo spremni da 28. februara predamo odgovore - precizirao je Zvizdić i pretpostavio da će BiH kao i ostale zemlje regiona dobiti dodatna pitanja kako bi dali pojašnjenja.

Zvizdić je istakao da su najuspješnije bile 2015. i 2016. godina, a da je u 2017. bilo zastoja, blokada i opstrukcija.

- Ipak, usvojene su tri važne strategije koje se tiču transporta, životne sredine i ruralnog razvoja i očekujem usvajanje energetske strategije, koja će donijeti stotine miliona evra pomoći - istakao je Zvizdić.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić je rekao da je usaglašavanjem odgovora završen tehnički dio posla.

- Ovaj posao je mogao biti završen mnogo prije da nije bilo opstrukcija prilikom uspostavljanja i rada mehanizma koordinacije. Nadam se da će taj mehanizam funkcionisati bez opstrukcija, jer BiH jedino tako i može da funkcioniše i usaglašava pitanja koja su važna za njen put ka EU - kazao je Klokić.

Vlada RS je 1. februara usvojila izvještaj radnih grupa i Kolegijuma za evropske integracije, koji su radili na tehničkoj finalizaciji odgovora na upitnik.

- Vlada je u šest navrata verifikovala odgovore, potvrdila 3.000 odgovora i poslala ih na prevođenje na engleski jezik. Kolegijum je polovinom decembra i polovinom januara usaglasio preostale sporne odgovore - istakao je Klokić.

Evropska komisija je prije nekoliko dana objavila Strategiju za zapadni Balkan u kojoj je istaknuto da bi BiH mogla da postane kandidat za članstvo u EU ako ostvari održiv napredak. Mišljenje Evropske komisije će biti pripremljeno upravo na osnovu odgovora na upitnik.

Od Hana do Junkera

Odgovore na upitnik Žan-Klodu Junkeru predaće predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović 28. februara u Sarajevu.

Upitnik je evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han uručio 9. decembra 2016. godine Denisu Zvizdiću. Time je Evropska komisija zvanično započela proces pripreme mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana