Statističari pod jednim krovom pusta želja FBiH

Vedrana Kulaga
Statističari pod jednim krovom pusta želja FBiH

Banjaluka - Ideja o ujedinjenju tri statističke agencije u BiH koju je lansirao direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić je nerealna, neobjektivna i neustavna, koja služi u dnevnopolitičke svrhe i najprije je njegova pusta želja.

Istakli su to u Zavodu za statistiku RS, komentarišući Kremićevu izjavu da će statističke institucije u BiH biti pod jednim krovom. On se pozvao na odluku visokog predstavnika Pedija Ešdauna iz 2002. godine.

- S ostalim statističkim institucijama u BiH, a u saradnji s EU, radimo na projektu reforme statističkog sistema. Očekujem da će nam EU pomoći u poštovanju presuda i odluka Ustavnog suda BiH da bismo se harmonizovali u jedan statistički sistem - rekao je Kremić.

U Zavodu za statistiku RS su potvrdili da postoji projekat podrške reformi javne uprave i statističkog sistema, ali da on ne podrazumijeva reformu statistike u organizacionom smislu.

- Cilj projekta je da, kao i prethodni projekti ovog tipa, jača, unapređuje i razvija statističke oblasti. U ovom projektu konkretno pažnja će biti usmjerena na jačanje i unapređenje statistike nacionalnih računa i poslovnih statistika - istakli su u Zavodu za statistiku RS.

Podsjećaju da Kremić u posljednje vrijeme daje izjave da je Ustavni sud zapravo donio nekakve odluke u vezi s organizacijom i reformom statistike u BiH, ali da je to netačno.

- Ustavni sud je u vezi s oblašću statistike donio samo dvije odluke. Utvrđeno je da je Zakon o statistici u skladu s Ustavom BiH, a na osnovu apelacije Mladena Bosića odlučio je da nije nadležan da ocjenjuje da li je u skladu s Ustavom jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva. Zakon o statistici, čija je ustavnost potvrđena, reguliše organizaciju statistike sa tri statističke institucije, tako da je Kremićevo istupanje protivustavno jer ne uvažava realnost i ustavnu i teritorijalnu organizaciju u BiH - kazali su u Zavodu za statistiku RS.

Dodaju da je Kremićevo pozivanje Delegacije EU u BiH i Savjeta za primjenu mira da reorganizuje statistički sistem u najmanju ruku nerazumno i prevazilazi njegove kompetencije i ovlašćenja, te je daleko od profesionalnog odnosa.

- On zapravo ovakvim izjavama urušava instituciju na čijem je čelu - kazali su u Zavodu za statistiku RS i podsjetili da statistička djelatnost mora biti potpuno nezavisna od političkih, regulatornih i administrativnih organa, što je prvi princip Kodeksa prakse evropske statistike, koji je donijela Evropska kancelarija za statistiku (Evrostat) i kojeg se pridržavaju sve zemlje EU.

Zavod za statistiku RS trn je u oku Federalnog zavoda za statistiku i Agencije za statistiku BiH od kada su ušli u proces obrade podataka dobijenih popisom stanovništva u BiH. Zavod za statistiku je samostalno objavio rezultate jer nije prihvatio da među stalno stanovništvo BiH uđe i oko 200.000 Bošnjaka koji godinama žive i rade u inostranstvu.

Principi UN

U Zavodu za statistiku RS su naglasili da četvrti princip statističke komisije Ujedinjenih nacija glasi da statističke institucije imaju pravo da daju komentar na pogrešno tumačenje i zloupotrebu statistike, a da izjava Emira Kremića to jeste.

- Osmi princip glasi da je saradnja između statističkih agencija unutar zemalja suštinska za postizanje saglasnosti i efikasnosti u statističkom sistemu, a Kremić javno poziva na ukidanje statističkih institucija u BiH - zaključili su u Zavodu za statistiku RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana