Статистичари под једним кровом пуста жеља ФБиХ

Ведрана Кулага
Статистичари под једним кровом пуста жеља ФБиХ

Бањалука - Идеја о уједињењу три статистичке агенције у БиХ коју је лансирао директор Федералног завода за статистику Емир Кремић је нереална, необјективна и неуставна, која служи у дневнополитичке сврхе и најприје је његова пуста жеља.

Истакли су то у Заводу за статистику РС, коментаришући Кремићеву изјаву да ће статистичке институције у БиХ бити под једним кровом. Он се позвао на одлуку високог представника Педија Ешдауна из 2002. године.

- С осталим статистичким институцијама у БиХ, а у сарадњи с ЕУ, радимо на пројекту реформе статистичког система. Очекујем да ће нам ЕУ помоћи у поштовању пресуда и одлука Уставног суда БиХ да бисмо се хармонизовали у један статистички систем - рекао је Кремић.

У Заводу за статистику РС су потврдили да постоји пројекат подршке реформи јавне управе и статистичког система, али да он не подразумијева реформу статистике у организационом смислу.

- Циљ пројекта је да, као и претходни пројекти овог типа, јача, унапређује и развија статистичке области. У овом пројекту конкретно пажња ће бити усмјерена на јачање и унапређење статистике националних рачуна и пословних статистика - истакли су у Заводу за статистику РС.

Подсјећају да Кремић у посљедње вријеме даје изјаве да је Уставни суд заправо донио некакве одлуке у вези с организацијом и реформом статистике у БиХ, али да је то нетачно.

- Уставни суд је у вези с облашћу статистике донио само двије одлуке. Утврђено је да је Закон о статистици у складу с Уставом БиХ, а на основу апелације Младена Босића одлучио је да није надлежан да оцјењује да ли је у складу с Уставом јединствени програм обраде података пописа становништва. Закон о статистици, чија је уставност потврђена, регулише организацију статистике са три статистичке институције, тако да је Кремићево иступање противуставно јер не уважава реалност и уставну и територијалну организацију у БиХ - казали су у Заводу за статистику РС.

Додају да је Кремићево позивање Делегације ЕУ у БиХ и Савјета за примјену мира да реорганизује статистички систем у најмању руку неразумно и превазилази његове компетенције и овлашћења, те је далеко од професионалног односа.

- Он заправо оваквим изјавама урушава институцију на чијем је челу - казали су у Заводу за статистику РС и подсјетили да статистичка дјелатност мора бити потпуно независна од политичких, регулаторних и административних органа, што је први принцип Кодекса праксе европске статистике, који је донијела Европска канцеларија за статистику (Евростат) и којег се придржавају све земље ЕУ.

Завод за статистику РС трн је у оку Федералног завода за статистику и Агенције за статистику БиХ од када су ушли у процес обраде података добијених пописом становништва у БиХ. Завод за статистику је самостално објавио резултате јер није прихватио да међу стално становништво БиХ уђе и око 200.000 Бошњака који годинама живе и раде у иностранству.

Принципи УН

У Заводу за статистику РС су нагласили да четврти принцип статистичке комисије Уједињених нација гласи да статистичке институције имају право да дају коментар на погрешно тумачење и злоупотребу статистике, а да изјава Емира Кремића то јесте.

- Осми принцип гласи да је сарадња између статистичких агенција унутар земаља суштинска за постизање сагласности и ефикасности у статистичком систему, а Кремић јавно позива на укидање статистичких институција у БиХ - закључили су у Заводу за статистику РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана