Stari rivali u trci za “Ljubiju”

Vedrana Kulaga
Stari rivali u trci za “Ljubiju”

Banjaluka - Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske ponudiće na posebnoj aukciji na berzi 17. decembra državni kapital u Rudnicima željezne rude (RŽR) “Ljubija”, a u lov na akcije, čija je početna cijena 69,02 miliona maraka, najvjerovatnije će stari rivali.

U trku za ponuđene akcije mogli bi izraelska kompanija “Izraeli investment grup” i svjetski poznata kompanija “Arselor Mital” sa kojom RŽR “Ljubija” ima zajedničko preduzeće u Prijedoru “Arselor Mital”.

Odluku o prodaji paketa akcija u prijedorskom rudniku na Banjalučkoj berzi donijela je uprava IRB-a 2. novembra, a ona je objavljena juče na njihovoj internet stranici.

Nominalna vrijednost paketa akcija koji je ponuđen na prodaju iznosi 33 miliona KM, odnosno jednu KM po akciji. Odlukom o prodaji definisano je da je početna cijena 2,0912 KM po akciji, odnosno da je vrijednost kompletnog paketa 69,02 miliona KM.

Direktor izraelske kompanije Evgenij Zotov izjavio je da će kompanija učestvovati na aukciji, dodavši da kompanija ima iste planove koje je prezentovala i prilikom prethodnih pokušaja privatizacije državnog kapitala u tom preduzeću.

- Namjeravamo da uložimo najmanje 30 miliona evra u razvoj rudarske proizvodnje u Ljubiji i Tomašici - kazao je Zotov.

U “Arselor Mitalu”, koji je i ranije dostavljao ponudu za taj paket akcija, kažu da čekaju stav iz centrale u Londonu, a do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” nismo dobili odgovor na pitanje kada taj stav i očekuju.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić izjavio je da je cilj Vlade RS, koja je u oktobru dala saglasnost IRB-u za prodaju akcija na berzi, da doprinese oživljavanju rudarske proizvodnje na području Prijedora.

- To nam je strateški interes i nemamo drugog puta da bismo do tog cilja došli osim privatizacije državnog kapitala kroz koju želimo da podstaknemo novo investiranje u “Ljubiju”. Time će doći do ekonomskog rasta u prijedorskoj regiji i povećanja aktivnosti “Željeznica RS”, kojima Vlada želi da pomogne da budu stabilno preduzeće i da bolje posluju - rekao je Đokić za Srnu.

Posljednji pokušaj prodaje kapitala u “Ljubiji” propao je 17. maja 2017. godine kada Narodna skupština RS nije usvojila odluku o davanju saglasnosti na odluku Vlade RS o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala metodom neposrednog odabira kupca. Izraelska kompanija je nudila 92 miliona KM, a iako je ta ponuda za skoro 30 miliona bila veća od iznosa koji je bio spreman da plati “Arselor” to nije prošlo. Ključnim se ispostavilo protivljenje DNS-a, koji se nije pridružio partnerima iz SNSD-a i SP-a, a to je izazvalo određene nesuglasice unutar njihovih redova.

Vlada RS je krajem prošle godine skinula RŽR “Ljubija” sa liste strateških preduzeća, čime je omogućila privatizaciju državnog kapitala u ovom rudniku bez saglasnosti Narodne skupštine RS.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, kadar DNS-a, juče nije odgovarao na telefonske pozive, a povodom prodaje akcija burno je ponovo reagovala Konfederacija sindikata RS, čiji su predstavnici i ranije zahtijevali razgovore sa vrhom RS i čelnicima Prijedora, poručivši da su zabrinuti za egzistenciju radnika.

- Radnici “Mitala” se boje za svoja radna mjesta, ne znaju u kojem pravcu ide privatizacija. Nije sporno da neko kopa rudu, ali se bojimo uslova koji su predviđeni, jer se može desiti da se javi i neko to nije radio - kazao je za “Glas Srpske” potpredsjednik Konfederacije sindikata Obrad Belenzada, koji je dodao da će i dalje tražiti razgovore sa odgovornima u Srpskoj.

Uslovi

Pravo učešća na aukciji imaju sva zainteresovana lica koja moraju zadovoljiti određene kriterijume koji podrazumijevaju da potencijalni kupac mora obavljati rudarsku djelatnost i da ima ostvaren godišnji promet od najmanje 100 miliona u 2016. i 2017. godini.

- Državni organi, organizacije i preduzeća iz BiH u kojima je državni kapital veći od 25 procenata ukupnog kapitala, kao i domaća fizička i pravna lica koja nisu izmirila poreske obaveze, ne mogu biti kupci u postupku ove prodaje - navedeno je u odluci IRB-a, u kojoj je naznačeno da sva lica koja su zainteresovana za učešće na aukciji dokumentaciju moraju dostaviti najkasnije do 3. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana