Стаћемо и бити мете, НАТО неће на Мањачу

  Стаћемо и бити мете, НАТО неће на Мањачу 22.02.2018 14:27 | Ведрана Кулага

Бањалука - Нашу земљу ћемо, ако буде требало, бранити и тијелима. Овдје нису и никада неће бити добродошли. Нека у Мањачу не гледају, углас поручују мјештани на платоу изнад Бањалуке.

Снијег је оковао села на Мањачи, али је зимски мир нарушила вијест да би се могли наћи у епицентру војне вјежбе војника из БиХ и НАТО-а у којој би били ангажовани авиони уз дејство муницијом са осиромашеним уранијумом.

Мјештани још не вјерују да је неко и помислио да који километар од њихових домова организује вјежбу у којој би могла бити коришћена ескадрила авиона и осиромашени уранијум.

Седамдесетогодишњи Шпиро Милашиновић из Кадине Воде, мјеста надомак касарне на Мањачи, намирио је стоку и кренуо, вели, код бабе у кућу. Радни вијек је провео у пошти, стекао двије кћерке које су отишле својим животним путем, а он је остао да ради на имању колико му године дозвољавају.

- Радити се мора, а радити се не може. Ваља ујутру одгрнути снијег, ићи у шталу данас четири-пет пута, дат' воде, свадит' се с бабом. То је, опет, најлакше - прича старина кроз смијех.

Расположење брзо нестаде када поче прича о војној вјежби.

- Чуо сам за ту војну вјежбу. Није то добро, морамо се томе супротставити. Ако би бацали нешто, не ваља. Није то добро. Никако. То је болест. Није добро. Шта знам? Има писменијих људи, ваљда то знају. Ет' тако, сине. Не бих волио ни да дођу, да ти искрен будем. Шта ће? - каже док скида са главе тамноплаву капу и са ње отреса остатке сијена, а потом је врати на главу, пожељевши нам срећу и упутивши се кроз снијег у топлину дома.

Разговор је начуо и његов први комшија Милутин, истог презимена. Загријава ауто за пут до Бањалуке. Руке му у џеповима, а на глави шубара. Лаганим кораком прилази и испали као из топа.

- Нећемо дати то. Организоваћемо се па ћемо протестовати. Тровали су нас овдје 50 година, па би опет. Да нас докрајче. Морамо то спријечити. Дићи ћемо ових пар села ако буде као што се прича - каже Милутин и наставља својим путем и послом.

Који километар даље живи Стево Башић. Пролаз од куће до магистрале прочишћен је трактором, али посао још није готов. И док остали које смо затекли након руковања одоше, један на трактор, а други са лопатом на рамену, Стево остаде. Чуо је, каже, што се прича, шта намјеравају, али и сигуран је да то неће проћи.

- Нас што има одавде, и доље ићи ћемо тамо, стати ту и нека пуцају у нас. Како некоме може и пасти на памет таква идеја? Шта ће пуцати код нас? Нека иду тамо, ето, у Хрватску. Тамо нека вјежбају и пуцају. Они су у НАТО-у. Немам шта рећи. Једноставно, за људе овдје је то неприхватљиво - прича Стево.

На трен застаде, слегну раменима, ухвати ваздуха па настави.

- Значи, никакво гађање не долази у обзир, а камоли из тих неких авиона и осиромашеним уранијумом. То се не може десити. Могу нас побити ово што нас има, стаћемо и бити мете. Ипак, надам се да ће се сви уразумити. Слушао сам јутрос и предсједника да говори да неће бити то. Није уопште требало ни да дође до приче о овоме. Од јуче причамо о томе, гдје год смо се састајали, коментарисали смо. И баба се слаже. Баба се боји обичних метака, а камоли уранијума. Ал' што ће бити, биће - каже Стево одлазећи и понављајући да се нада да ће сви доћи до памети.

Вјежба скривана од РС

Предсједник РС Милорад Додик изјавио је да су планови за НАТО вјежбе припремани мимо знања институција Српске и да је очигледно да су скривани у почетној фази, али су демистификовани захваљујући одговорним људима који су у име српске компоненте учествовали у тим разговорима.

- Та вјежба не долази у обзир и нека пробају да је спроведу, па ће видјети да неће моћи. Не верујем да Младен Иванић то није знао. Сада се прави да је то изван његових сазнања. У сваком случају, добро је што покушава да реагује и најважније је да се то спријечи - истакао је Додик и додао да је неприхватљиво да авиони полијећу са бањалучког аеродрома.

Амбасада САД у БиХ саопштила је да ниједна од активности у склопу вјежбе не би укључивала употребу осиромашеног уранијума или борбене муниције. Раније су у Министарству одбране БиХ и НАТО-у рекли да вјежба није дефинитивно договорена.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица