Stabilnost preduslov za još bolje rezultate

Vedrana Kulaga
Stabilnost preduslov za još bolje rezultate

Banjaluka - Politički vrh Republike Srpske razmatrao je juče stanje u Republici, sa osvrtom na rezultate rada izvršne vlasti u prvih 100 dana, a nakon sastanka je poručeno da je politička stabilnost ključan preduslov za napredak.

Sastanak je sazvala predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, a za stolom su se našli srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, zatim predsjednik i potpredsjednici Vlade Radovan Višković, Anton Kasipović i Srebrenka Golić, kao i lideri stranaka koje čine većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Glavne teme sastanka bile su politička i ekonomska situacija u Srpskoj, 100 dana rada Vlade i formiranje vlasti na nivou BiH.

Cvijanovićeva je ocijenila da nema zastoja u realizaciji važnih projekata kao što su putevi, autoputevi i mostovi i dodala da je u fokusu izgradnja energetskih objekata. Srpska se, kako je rekla, vraća i izgradnji velikog projekta magistralnog gasovoda kroz Srpsku te sekundarnih gasovoda kroz sve lokalne zajednice, naglasivši da će taj projekat mobilisati cijelo društvo.

- To će stvoriti uslove za nastavak razvoja da bismo što prije dostigli privredni rast od 4,5, pet ili šest odsto, čime bi bio poboljšan životni standard - istakla je Cvijanovićeva i dodala da je jedan od prioritetnih ciljeva Vlade poboljšanje demografske slike Srpske, jačanje privrede, rast plata i povećanje broja radnih mjesta u realnom sektoru.

Republika, kako je ocijenila, krupnim koracima ide naprijed, a ključni cilj vladajuće koalicije je institucionalna i politička stabilnost.

- Institucionalna i politička stabilnost doprinosi boljoj ekonomskoj i bezbjednosnoj situaciji, a zahvaljujući širokoj koaliciji Vlada Srpske neometano funkcioniše - rekla je Cvijanovićeva.

Republika Srpska je, kako je naglasila, opredijeljena za saradnju sa svima, ali i svjesna izazova koji su pred njom.

- Spremni smo da zajedno rješavamo jedan po jedan problem - rekla je Cvijanovićeva i dodala da na sastanku nije razgovarano o kadrovskim rješenjima i da će to biti tema nekih budućih koalicionih sastanaka.

Na sastanku je zaključeno i da je potrebno što prije formirati vlast na nivou BiH da bi projekti i aranžmani bili realizovani, odnosno da građani ne bi trpjeli štetu.

Podržane su i aktivnosti srpskog člana Predsjedništva BiH na nivou BiH, s obzirom na to da radi, kako je rečeno, u složenim i otežanim uslovima.

Vehabije

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu mora dati odgovore povodom afere u vezi sa tvrdnjama da obavještajne strukture Hrvatske ubacuju vehabije u BiH da bi Hrvatska priču o opasnosti od radikalnih islamista iskoristila da bi zatvorila granicu i spriječila ulazak migranata iz BiH.

Najavio je da će na sjednici Vlade Srpske u četvrtak imati informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova kakva su saznanja institucija Srpske o tom slučaju.

 

Presuda Karadžiću

 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je, uoči objavljivanja haške presude prvom predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću, koja je najavljena za sutra, da je uobičajeno mišljenje da Haški sud nije pravičan i nije u funkciji pomirenja.

- Afere o kojima smo mogli da svjedočimo u posljednje vrijeme u vezi sa procedurama nestanka dokaza i mnogo čega drugoga što je izašlo u javnost putem ljudi koji rade u sudu i sudija koje su tamo radile, sigurno nije doprinos povjerenju u odluke koje je taj sud i ranije donosio i koje će donositi ubuduće - rekao je Dodik.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da, poučena ranijim iskustvima, uopšte nije optimista kada je riječ o pravosudnim odlukama Međunarodnog suda u Hagu, kao i onim koje se donose na nivou BiH, jer do sada nije vidjela nijednu presudu koja je služila pomirenju ili pravdi.

- Nažalost, međunarodno sudovanje, veoma često i ono na nivou BiH, išlo je po jednoj matrici. Uglavnom ste imali političke odluke koje su prethodno donesene, pravljen je politički okvir koji je onda popunjavan pravnim, pravosudnim odlukama i kao rezultat imate ogromno nepovjerenje - istakla je Cvijanovićeva.

Drugostepena presuda Radovanu Karadžiću biće izrečena nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom je 2016. godine Haški tribunal osudio Karadžića na 40 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana