Стабилност предуслов за још боље резултате

Ведрана Кулага
Стабилност предуслов за још боље резултате

Бањалука - Политички врх Републике Српске разматрао је јуче стање у Републици, са освртом на резултате рада извршне власти у првих 100 дана, а након састанка је поручено да је политичка стабилност кључан предуслов за напредак.

Састанак је сазвала предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, а за столом су се нашли српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, затим предсједник и потпредсједници Владе Радован Вишковић, Антон Касиповић и Сребренка Голић, као и лидери странака које чине већину у Народној скупштини Републике Српске.

Главне теме састанка биле су политичка и економска ситуација у Српској, 100 дана рада Владе и формирање власти на нивоу БиХ.

Цвијановићева је оцијенила да нема застоја у реализацији важних пројеката као што су путеви, аутопутеви и мостови и додала да је у фокусу изградња енергетских објеката. Српска се, како је рекла, враћа и изградњи великог пројекта магистралног гасовода кроз Српску те секундарних гасовода кроз све локалне заједнице, нагласивши да ће тај пројекат мобилисати цијело друштво.

- То ће створити услове за наставак развоја да бисмо што прије достигли привредни раст од 4,5, пет или шест одсто, чиме би био побољшан животни стандард - истакла је Цвијановићева и додала да је један од приоритетних циљева Владе побољшање демографске слике Српске, јачање привреде, раст плата и повећање броја радних мјеста у реалном сектору.

Република, како је оцијенила, крупним корацима иде напријед, а кључни циљ владајуће коалиције је институционална и политичка стабилност.

- Институционална и политичка стабилност доприноси бољој економској и безбједносној ситуацији, а захваљујући широкој коалицији Влада Српске неометано функционише - рекла је Цвијановићева.

Република Српска је, како је нагласила, опредијељена за сарадњу са свима, али и свјесна изазова који су пред њом.

- Спремни смо да заједно рјешавамо један по један проблем - рекла је Цвијановићева и додала да на састанку није разговарано о кадровским рјешењима и да ће то бити тема неких будућих коалиционих састанака.

На састанку је закључено и да је потребно што прије формирати власт на нивоу БиХ да би пројекти и аранжмани били реализовани, односно да грађани не би трпјели штету.

Подржане су и активности српског члана Предсједништва БиХ на нивоу БиХ, с обзиром на то да ради, како је речено, у сложеним и отежаним условима.

Вехабије

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да Министарство безбједности у Савјету министара у техничком мандату мора дати одговоре поводом афере у вези са тврдњама да обавјештајне структуре Хрватске убацују вехабије у БиХ да би Хрватска причу о опасности од радикалних исламиста искористила да би затворила границу и спријечила улазак миграната из БиХ.

Најавио је да ће на сједници Владе Српске у четвртак имати информацију Министарства унутрашњих послова каква су сазнања институција Српске о том случају.

 

Пресуда Караџићу

 

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је, уочи објављивања хашке пресуде првом предсједнику Српске Радовану Караџићу, која је најављена за сутра, да је уобичајено мишљење да Хашки суд није правичан и није у функцији помирења.

- Афере о којима смо могли да свједочимо у посљедње вријеме у вези са процедурама нестанка доказа и много чега другога што је изашло у јавност путем људи који раде у суду и судија које су тамо радиле, сигурно није допринос повјерењу у одлуке које је тај суд и раније доносио и које ће доносити убудуће - рекао је Додик.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да, поучена ранијим искуствима, уопште није оптимиста када је ријеч о правосудним одлукама Међународног суда у Хагу, као и оним које се доносе на нивоу БиХ, јер до сада није видјела ниједну пресуду која је служила помирењу или правди.

- Нажалост, међународно судовање, веома често и оно на нивоу БиХ, ишло је по једној матрици. Углавном сте имали политичке одлуке које су претходно донесене, прављен је политички оквир који је онда попуњаван правним, правосудним одлукама и као резултат имате огромно неповјерење - истакла је Цвијановићева.

Другостепена пресуда Радовану Караџићу биће изречена након што су размотрене жалбе одбране и тужилаштва на првостепену, којом је 2016. године Хашки трибунал осудио Караџића на 40 година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана