Шта су први потези у побољшању демографске слике Републике Српске?

ATV
Шта су први потези у побољшању демографске слике Републике Српске?

Већа примања, бољи привредни и економски амбијент први су корак ка побољшању демографске слике Републике Српске, и кључ останка младих људи на овим просторима.

Млад човјек, кажу демографи, мора да буде задовољан животом у Републици Српској и да ту пожели да заснује породицу. Знатно већи број умрлих од рођених, довољан је знак за узбуну, каже Стево Пашалић. Тврди да је, осим смањеног фертилитета, највећи проблем исељавање становништва. 

“Имате читав сет мјера, не само економске природе, а то је везано искључиво за развој економије, са запошљавањем, са продуктивношћу, што је добро дефинисано у економској реформи и програму Владе. Нарочито је сад важно запошљавање жена и женске популације, са високом спремом, што је један нови тренд у популационој политици у свијету”, каже Стево Пашалић, демограф.

Влада Републике Српске покренула је Национални програм демографске обнове. Већ су повећана издвајања за породиљско боловање, а план је да се, у овој години, послодавцима рефундира 80 одсто бруто плате за раднице на трудничком одсуству. Послодавци, којима посљедњих година није баш лако да нађу доброг радника, редовно анализирају стање на тржишту. Према њиховим подацима, половина људи одлази из Републике Српске у потрази за бољим примањима, а половина због политичке ситуације у БиХ. Зато, кажу, раде на повећању плата. 

“Мјере које сад покушавамо договорити, око смањења опорезивања рада за оне послодавце који повећавају плате су, на неки начин, поправљање стандарда радника. То је једино што послодавци и Влада могу заједно урадити по том питању”, каже Саша Тривић, Унија удружења послодаваца РС.

Није само економски моменат важан младим људима који би требало да заснивају породице, кажу у Министарству породице, омладине и спорта. Основали су нови Савјет за демографску политику, који ће помоћи креирању мјера које би, дугорочно, требало да доведу до бољег наталитета.

“Да извршимо анализу када је у питању област демографије, и прије свега да донесемо врло важан стратешки документ који се односи, прије свега, на стратегију демографског развоја Републике Српске која би требало да предвиди одређене активности, одређене мјере и Акциони план за реализацију самих тих мјера”, рекла је Соња Давидовић, министар породице, омладине и спорта РС.

Српски члан Предсједништва БиХ неколико пута је наговијестио да ће млади у Републици Српској добити погодности како би што раније, и по знатно нижим цијенама, ријешили стамбено питање или покренули сопствени посао. 

Република Српска могла би да покупи покоји савјет од мађарског премијера Виктора Орбана. У тој земљи, жене које се удају прије четрдесете године добиће зајам од 36 хиљада долара који не морају да врате ако роде троје дјеце, а породице са најмање двоје дјеце добијаће субвенције за куповину куће или аутомобила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана