Srpsko državno jedinstvo cilj i ključ opstanka

Vedrana Kulaga
Srpsko državno jedinstvo cilj i ključ opstanka

Banjaluka - Srpska nacionalna ideja ovog vijeka je da ostvari državno jedinstvo Republike Srpske i Srbije, a stradanja koja je srpski narod doživio u logorima smrti u Drugom svjetskom ratu treba da budu proglašena genocidom.

Istakao je juče predsjednik RS Milorad Dodik na sedmoj Međunarodnoj konferenciji o Jasenovcu koja je održana u Banjaluci. Dodik je, otvarajući konferenciju u organizaciji Udruženja Jasenovac - Donja Gradina i Međunarodne komisija za utvrđivanje istine o Jasenovcu, rekao da ona treba dati odgovore na činjenice iz vremena koje posmatra i da na neki način percipira i budućnost.

- Mi moramo afirmisati srpsku nacionalnu državnu ideju kao ideju budućnosti, moramo istrajati na tome i ovakva mjesta i jesu za to. Ne smijemo oklijevati da kažemo da je jedna od stvari koju moramo ostvariti državno jedinstvo Srpske i Srbije. To je srpska nacionalna ideja ovog vijeka, ne ove ili sljedeće godine. Ne plašim se da to kažem. Volio bih da se to ostvari, možda neće u mom životu, ali vjerujem da hoće u nekom kasnijem periodu - naglasio je Dodik.

Srpsko nacionalno ujedinjenje, dodao je predsjednik RS, ne smije biti tabu tema barem kod Srba jer imaju istorijsko pravo na to.

- Jasenovac i stradanje Srba treba da budu postavljeni na međunarodnim mjestima i da dovedu do toga da stradanje za koje je odgovorna Nezavisna država Hrvatska, čiji je to bio organizovani državni cilj, bude proglašeno genocidom nad srpskim narodom tog vremena. To nije zastarilo, niti takva vrsta zločina može da zastari. Moramo istrajati na tom zahtjevu da stradanje i ubijanje Srba u Jasenovcu bude okarakterisano kao genocid. Nije dovoljno da mi to sami sebi govorimo. Osim utvrđivanja činjenica za sistem logora Jasenovac, treba ući i u pozadinu, odnosno pripremu tog zločina koji se nije desio samo te godine kada se dešavao, već je bio dio organizovane pripreme hrvatskih nacionalista još od samog početka formiranja zajedničke jugoslovenske države tog vremena - rekao je Dodik.

On je naglasio da moraju biti razbijene i krilatice o Srpskoj kao genocidnoj tvorevini i o državi BiH.

- Stranci uvijek iznova nalaze trenutke da bi napravili istorijske korake protiv Srba zbog čega je ideja o Srpskoj za srpski narod neprikosnovena. Ta ideja mora biti ojačana jer pokušavaju da je uruše na svaki način. Srbima ne dozvoljavaju da imaju političkog i nacionalnog lidera ni u Srbiji, ni bilo gdje. Moramo na to da utičemo i damo odgovore na ova otvorena pitanja - smatra Dodik.

Predsjednik Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu akademik Srboljub Živanović je naglasio da je Donja Gradina najveće stratište na kome su stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma stradale za vrijeme Drugog svjetskog rata.

- Oni su ubijeni od strane Hrvata - rimokatolika i muslimana. To je velika tragedija našeg naroda i najveći grad Srba se nalazi u Donjoj Gradini i jasenovačkim logorima smrti. Nikada ne treba zaboraviti da je Hrvatska bila i ostala jedina država koja je imala koncentracione logore za ubijanje djece. Prema nalazu Međunarodne komisije za utvrđivanje istine u Jasenovcu, u logorima smrti su Hrvati i muslimani ubili 110.000 djece, a ne 20.000 kao što piše na plakatima koji su izloženi u Donjoj Gradini - rekao je Živanović.

Organizatori su istakli da se konferencija održava u vrijeme pokušaja da sistem koncentracionog logora Jasenovac bude ne samo potisnut u zaborav, već da broj žrtava bude minimalizovan, logor preimenovan u radni logor i da povlačenjem raznih neprimjerenih paralela bude redefinisan i sam pojam genocida.

Plan je da na skupu bude predstavljeno više od 30 radova i promovisane tri knjige, te organizovane dvije panel-diskusije.

Učesnici

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Vlade RS, institucija i asocijacija koje se bave istragom zločina i pitanjima nestalih i Ambasade Srbije u BiH. Skupu su prisustvovali i direktori obrazovnih i ustanova kulture RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana