Српске интересе браниће федералне странке

В. Кулага, Ж. Домазет
Српске интересе браниће федералне странке

Сарајево - Клуб Срба у Дому народа Парламента БиХ ни овај пут није попуњен до краја, јер су три столице остале упражњење, а делегати из странака са сједиштем у Републици Српској у старту су упозорили да ће интересе и положај Срба у том дијелу БиХ, према садашњем стању, "бранити" чланови из федералних странака, јер поново имају већину.

 Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ на јучерашњој сједници у Сарајеву потврдила је резултате посредних избора и додјелу мандата за Дом народа Парламента ФБиХ након општих избора спроведених у октобру прошле године, чиме су стечени услови за конституисање тог дома.

Из реда бошњачког и хрватског народа потврђени су мандати за укупно 17 делегата, колико броји сваки од клубова тих народа, док је од исто толико мандата који у федералном Дому народа припадају српском народу потврђено њих 14. Добили су их Слађан Илић, Жарко Вујовић, Младен Симић, Далиборка Миловић, Љубинка Атансијевић, Весна Сараџић, Зора Дујмовић, Смиљана Витешкић, Игор Стојановић, Душко Радун, Горан Броћета, Драгана Дамјановић, Велемир Тановић и Драго Пузигаћа.

Из ЦИК-а је саопштено да ће након спровођења процедуре прописане Упутством о поступку спровођења посредних избора за тијела власти у БиХ обухваћених Изборним законом БиХ, допунском одлуком потврдити три преостала недостајућа мандата за Дом народа Парламента ФБиХ из реда српског народа, не прецизирајући на који начин ће бирати те преостале делегате, тако да је непознато из којих странака ће долазити.

Одлука о потврђивању резултата посредних избора и додјели мандата за Дом народа Парламента ФБиХ је јуче објављена у "Службеном гласнику БиХ", од када изабраним делегатима почиње тећи мандат, а у ЦИК-у БиХ су казали да је одлука са пратећом документацијом достављена у Дом народа, чиме су стечени услови за конституисање тог дома.

Клуб Срба у федералном Дому народа у прошлом мандату радио је у крњем сазиву, јер је имао укупно 13 делегата. Већину међу њима имали су представници странака са сједиштем у ФБиХ, због чега је из Српске поднесен захтјев за оцјену уставности закона и правних аката које је федерални Парламент усвојио од конституисања 2014. године, али га је Уставни суд БиХ одбацио као неоснован.

Дугогодишњи парламентарац у федералном парламенту Драго Пузигаћа (СНСД), који је обезбиједио још један мандат у Дому народа, каже да не зна на који начин изборна комисија мисли да попуни три упражњене столице, јер је јасно да на њих треба да дођу, у складу са важећим актима, људи из кантоналних скупштина.

Пузигаћа је нагласио да је број именованих из реда српског народа поново показао какво је стање у том дијелу БиХ када је ријеч о Србима, додавши да ни у овом мандату српски клуб неће моћи да посегне са механизмом виталног националног интереса, ако за тим буде потребе. Нагласио је да су Срби бирали истински само четири делегата - три из СНСД-а и једног из СНС-а, који долазе из Ливањског кантона. Уз њега то су његове страначке колеге Горан Броћета и Драгана Дамјановић те Душко Радун из СНС-а.

- Садашњи састав је мало повољнији, али недовољно за Србе. До покретања виталног националног интереса ћемо веома тешко доћи, готово немогуће, јер је за то потребна подршка двије трећине клуба. Од 17 делегата, треба нам 12 руку за тако нешто - рекао је Пузигаћа који сматра да треба бити веома обазрив приликом попуњавања празних мјеста.

Дојучерашњи начелник Дрвара Горан Броћета (СНСД), који је добио мандат у федералном Дому народа, каже да се обистинило оно на шта су упозоравали стално, а то је да је Срба у ФБиХ сваке године, нажалост, све мање и да су сведени на статистичку грешку.

- То потврђује чињеница да смо успјели свега четири мјеста да попунимо из аутентичних српских странака, односно из Кантона десет, док из осталих кантона нико није прешао цензус. Укупно је попуњено 14 позиција, а према нашим процјенама четири-пет делегата је на страни неке српске политике, док је остатак у вези са другом страном. Надамо се да ће ЦИК, с обзиром на то да још нема три делегата из реда српског народа, пронаћи модел да би та мјеста била попуњена из аутентичних српских странака - рекао је Броћета.

Тиме би унутар клуба, каже, могли имати равноправнију борбу за бољи положај и боља права Срба у ФБиХ, а на то је указано на недавној сједници Извршног комитета СНСД-а.

Остали

Празних столица остало је и на страни делегата који долазе из реда осталих. Потврђени су мандати за пет делегата од седам, колико треба да броји овај клуб и то за Расима Кантаревића, Мирелу Трепанић, Сандру Имшировић, Сегмедину Срну Бајрамовић и Вибора Ханџића.

Два преостала недодијељена мандата ће, како је речено, бити потврђена допунском одлуком, након правоснажности одлука о расподјели мандата делегатима из реда осталих.

Састав Клуба Срба у овом мандату Дома народа Парламента ФБиХ

6 СДП

3 СНСД

2 Либерална странка

1 СНС

1 ХДЗ БиХ

1 СДА

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана