Srpska širi front za oduzimanje imovine

Svjetlana Šurlan
Srpska širi front za oduzimanje imovine

Banjaluka - Vlada RS izradila je zakon o oduzimanju imovine proistekle izvršenjem krivičnog djela kojim će biti preciznije definisana imovina koja će moći biti oduzeta i način oduzimanja i upravljanja tom imovinom.

Srpska već ima Zakon o oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnog djela koji je u primjeni od 2010. godine. Novim zakonom se želi proširiti njegovo dejstvo i na slučajeve oduzimanja imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela, a ne samo na imovinu stečenu izvršenjem krivičnog djela. Novim zakonom otklonjen je niz prepreka sa kojima su se susretali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i pravosudnih institucija i Agencija za upravljanje oduzetom imovinom.

- Uočeni nedostaci se najprije tiču činjenice da važeće zakonodavstvo ne omogućava oduzimanje imovine pribavljene krivičnim djelom u situacijama koje su povezane sa smrti ili nedostupnosti lica, te lica koje nije sposobno da učestvuje u postupku zbog nastupanja duševne bolesti, iako važeće zakonodavstvo predviđa da niko ne može zadržati protivpravno stečenu imovinu - istaknuto je u nacrtu zakona.

Navedeno je i da će oduzimanje imovine proistekle izvršenjem krivičnog djela slijediti u slučaju krivičnih djela propisanih Krivičnim zakonikom RS i drugim zakonima, ali i zakonima koji su prestali da važe u slučajevima da je imovina stečena dok su oni bili na snazi, te za prekršaje ako imovinska korist prelazi iznos od 50.000 KM.

Otkrivanjem imovine proistekle izvršenjem krivičnog djela baviće se posebna organizaciona jedinica MUP-a po službenoj dužnosti ili po nalogu tužioca i suda. Predviđena je i mogućnost pretresanja stana i drugih prostorija i pokretne imovine vlasnika ili drugih osoba kada postoje osnovi sumnje da posjeduju imovinu koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela. U istrazi će biti prikupljani dokazi o imovini i zakonitim prihodima koje je njen vlasnik stekao, troškovima njegovog života i dokazi o imovini koju je naslijedio kako bi bilo utvrđeno da ju je mogao pribaviti na legalan način.

U Vladi procjenjuju da će ovaj zakon uticati na pokretanje većeg broja finansijskih istraga i postupaka, čije će sprovođenje za rezultat imati oduzimanje nezakonito stečene imovine.

- To će u konačnici omogućiti i veći priliv novca na račun javnih prihoda, odnosno pozitivne efekte na budžet Srpske. Novac će biti obezbjeđivan prodajom oduzete imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnih djela - istakli su u Vladi i dodali da finansijske istrage i oduzimanje imovine postaju prioriteti u borbi protiv kriminala.

U prilog donošenju novog zakona navedeno je i da postojeći nikada nije ni mijenjan, ni dopunjavan.

- S obzirom na to da se pojavila potreba da bude izmijenjeno više od polovine članova važećeg zakona i da bude usklađen sa Krivičnim zakonikom RS i direktivama EU, ocijenjeno je da je potrebno usvajanje novog zakona - istakli su u Vladi.

Pomoćnik ministra pravde RS Slobodan Zec rekao je da je zakonom detaljno propisano privremeno i trajno oduzimanje imovine i određivanje nekih od mjera obezbjeđenja.

- Propisivanje mjera obezbjeđenja ima za cilj da se efikasnije sprovede postupak, brže spriječi prenošenje i otuđenje imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela, a naročito kod hartija od vrijednosti. Trenutne odredbe o izvršenju sudskih odluka o oduzimanju i upravljanju oduzetom imovinom u značajnoj mjeri nisu uređene, što je dovodilo do izuzetno malog broja izvršenih odluka sudova o oduzimanju imovine. Zbog toga institucije za sprovođenje zakona ne mogu u potpunosti pokazati efikasnost, a to značajno utiče na stepen povjerenja građana u sistem da obezbijedi jednakost svih pred zakonom - istakao je Zec i dodao da je sada precizirana i međunarodna saradnja u vezi sa oduzimanjem imovine.

Direktorica Agencije za upravljanje oduzetom imovinom RS Svjetlana Kusić rekla je da su zakonom poboljšane sve odredbe za koje se u sedam godina postojanja agencije vidjelo da treba da budu unaprijeđene ili promijenjene kako bi njen rad bio efikasniji.

- Imovina koju dobijemo sudskim presudama nekada zahtijeva hitne odluke kao što je u slučajevima kada se radi o kvarljivoj robi, robi koju je potrebno uništiti, životinjama i slično. Novim zakonom je precizirano postupanje i mi ćemo imati efikasniji rad - istakla je Kusićeva i dodala da trenutno upravljaju imovinom vrijednom oko 3,3 miliona KM.

Nacrt zakona biće razmatran na sjednici Narodne skupštine RS zakazanoj za 6. februar.

Krivična djela koja podrazumijevaju oduzimanje imovine proistekle izvršenjem krivičnog po novom zakonu

- protiv života i tijela

- protiv sloboda i prava građana

- protiv polnog integriteta

- protiv seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja djeteta

- protiv zdravlja ljudi

- protiv privrede i platnog prometa

- terorizam

- protiv službene dužnosti

- protiv pravnog saobraćaja

- protiv javnog reda i mira

- protiv bezbjednosti kompjuterskih podataka

- protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana