Srpska prva završila posao

Vedrana Kulaga
Srpska prva završila posao

Banjaluka, Sarajevo - Nadležni u BiH su konačno, sa zakašnjenjem od nekoliko mjeseci, usaglasili sve odgovore na dodatna pitanja iz upitnika Evropske komisije, koji bi trebalo da uskoro budu poslati u Brisel.

BiH je prije nešto više od dvije godine predala Evropskoj komisiji aplikaciju za članstvo u EU, poslije čega je stigao upitnik sa 3.242 pitanja, na koja su odgovori poslati u februaru 2018. godine.

Novi paket sa više od 600 dodatnih pitanja zvanični Brisel je poslao krajem juna prošle godine, a nadležnima je ostavljen rok do kraja septembra ili najkasnije početka oktobra da usaglase odgovore, mahom o političkim, ekonomskim, pravosudnim te prirodnim pitanjima u BiH.

U nekim oblastima dostavljena su potpuno nova pitanja, dok su u jednom dijelu tražena dodatna pojašnjenja ranije datih odgovora na upitnik, a od samog početka mnogi su ukazivali i upozoravali na to da BiH, imajući u vidu stanje uz zemlji, neće uspjeti da izvrši zadatak na vrijeme.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović potvrdio je Srni da su odgovori na 655 dodatnih pitanja na upitnik Evropske komisije dostavljeni na potvrđivanje svim vladama i Savjetu ministara u tehničkom mandatu. Finalni odgovori su, kako je rekao, dostavljeni u ponedjeljak i juče ujutro, a institucijama je ostavljen rok od tri dana za potvrđivanje, nakon čega ovaj dokument ide u Brisel Evropskoj komisiji.

Vlada Republike Srpske svoj dio posla završila je juče na telefonskoj sjednici, na kojoj je data saglasnost za verifikaciju odgovora na dodatna pitanja iz upitnika Evropske komisije prevedenih na engleski jezik i to za svih 655 odgovora u okviru 33 poglavlja i radnih grupa za političke i ekonomske kriterijume.

- Republika Srpska je ovim prva u BiH izvršila svoju obavezu, kada je riječ o kompletnom odgovoru na upitnik Evropske komisije - rekao je ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić na jučerašnjoj telefonskoj sjednici Vlade Republike Srpske.

Vlada je, kako je rekao, u pet navrata potvrdila 655 odgovora na dodatna pitanja iz upitnika, koji su nakon toga upućeni na prevođenje.

- U okviru radnih grupa urađena je stručna, pravna i jezička redaktura prevoda svih odgovora koji su tehnički finalizovani - rekao je Klokić i dodao da je verifikovano i 106 odgovora kada je riječ o političkim kriterijumima te 33 za ekonomske kriterijume.

Predsjedništvo BiH usvojilo je na sjednici 12. decembra prošle godine zajedničku izjavu u kojoj se izražava opredijeljenost da do 31. decembra te godine budu dostavljeni odgovori na dodatna pitanja Evropske komisije u postupku pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Sastanak

Odgovori na dopunska pitanja bili su jedna od tema na nedavnom sastanku članova Predsjedništva BiH sa zvaničnicima Evropske unije u Briselu. Tada je rečeno da je najvažnije pitanje za BiH i EU dostavljanje upitnika, a predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik vjeruje da pozitivno mišljenje može pomoći BiH da dobije status kandidata.

 

* 15. februar 2016.

BiH predala aplikaciju  za članstvo u EU

 

* 9. decembar 2016.

BiH dobila upitnik EU

 

* 28. februar 2018.

Dostavljeni  odgovori na upitnik

 

* 20. jun 2018.

Brisel poslao dopunska pitanja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana