Српска не може да наплати 28 милиона марака дуга

ATV
Српска не може да наплати 28 милиона марака дуга

Бањалука - Република Српска и поред правоснажне пресуде Суда БиХ, не може наплатити 28 милиона марака од Управе за индиректно опорезивање.

Иако је тужба прошла све судске инстанце и постала правоснажна, Централна банка БиХ не поштује извршну пресуду. Уставни суд БиХ одбацио је све жалбе Централне банке којима је оспоравала могућност да се по пресуди новац скида са рачуна банке. Новац је припао Републици Српској на основу пресуда о поравнањима за приходе од ПДВ-а из ранијих година. 

“О поступању органа управљања Централне банке БиХ, односно гувернера, беспредметно је разговарати и коментарисати. То је посао других надлежних органа, који су обавјештени о непоступању Централне банке БиХ и неколицине других банака у Федерацији. Управа Централне банке БиХ упућује поруку о неједнакости права  и ставља се изнад закона на који се често позивају”, рекао је Милимир Говедарица, правобранилац Републике Српске.

У Централној банци су без коментара. На рачун Републике Српске до данас је, на основу пресуда, пребачено више од четири милиона марака са рачуна Управе за индиректно опорезивање. Понављају да са тим дугом немају ништа, јер Управни одбор доноси све одлуке. 

“Средства која су до сада скинута са рачуна који припадају УИО износе  4.226.317 конвертибилних марака.  Дакле, ради се о  средствима  која су  блокирале банке које су територијално у  Републици Српској и то се ради о свим банкама. Морам рећи и да су овдје блокиране три групе рачуна”, каже Ратко Ковачевић, Управа за индиректно опорезивање БиХ.

“Два су била приједлога. Један да се уопште о томе не расправља, него да се поштује одлука Суда. Други приједлог је био да једноставно, Управа за индиректно опорезивање је предложила да се ова средства врате и да се ради исплата из прихода који се прикупљају”, рекао је Вјекослав Беванда, предсједавајући УО УИО.

У Управном одбору ниједан приједлог није подржан. Република Српска је 2011. тужила УИО због штете од 52 милиона марака од ПДВ-а при расподјели за 2009. и 2010. годину. Тужбу је повучена за главни дуг, који је исплаћен, али је настављен поступак за наплату затезне камате која је од 15 достигла 28 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана