Српска и Србија за мир и стабилност

Ведрана Кулага
Српска и Србија за мир и стабилност

Бањалука - Републику Српску и Србију повезују чврсте историјске, братске и пријатељске везе, а Република Српска жели да Србија остане гарант мира те примјер свима у региону, поручено је јуче из Бањалуке, гдје је уприличен свечани пријем поводом обиљежавања 15. фебруара - Дана државности Србије.

Домаћин и организатор свечаног пријема био је генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић који је истакао да су односи Србије и Српске одлични.

- Србија је у последњих неколико година уложила 22 милиона евра у реализацију различитих пројеката у Републици Српској. Верујем да ће овај тренд бити настављен и наш основни циљ мора бити мир и стабилност - поручио је Николић.

Званичници Српске који су били на свечаном пријему изразили су увјерење да ће Србија и у наредном периоду бити снажна и просперитетна, да ће остварити своје стратешке циљеве и бити примјер земљама региона. Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Србија најважнији фактор мира и стабилности на Балкану, што предсједник те земље Александар Вучић показује сваки дан.

- Дан државности Србије празник је и у РС. Обиљежавајући овај празник, сви из политичког, јавног и привредног живота РС окупили смо се да покажемо снагу и јединство које имамо са Србијом. Сви морају бити окупљени око идеје мира, а Србија у том погледу може служити као примјер - рекао је Додик након пријема у Банском двору.

Предсједница РС Жељка Цвијановић рекла је да је у Бањалуци ово већ постало уобичајено окупљање.

- Тиме показујемо снагу наших веза, међусобно поштовање и опредијељеност да заједно радимо и сарађујемо. Присјећамо се свега што је важно у нашој историји и како су стварани темељи државе, уставности и на који начин треба да обиљежимо нешто што је требало да донесе слободу - рекла је Цвијановићева те истакла да Србија за РС представља много више од некога ко се може назвати комшијом. Свечаности су присуствовали и предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, представници вјерских заједница, те званице из политичког, културног и јавног живота Републике Српске и БиХ. Чубриловић је у своје и у име Народне скупштине честитао Вучићу Сретење.

- Српска, њен народ и политичко руководство посебно се радују институционалној стабилности, економском напретку и прогресу Србије - навео је Чубриловић.

Честитку руководству Србије упутио је премијер Радован Вишковић.

Устав

У Србији ће данас бити прослављен Дан државности у знак сјећања на Сретење 1804. године, када је у Првом српском устанку почело ослобађање од Турака, те на исти датум из 1835. године, када је донесен први модерни Устав Србије - Сретењски устав.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана