Српска добија закон о жртвама ратне тортуре

ATV
Српска добија закон о жртвама ратне тортуре

Бањалука - Жртвама тортуре сматраће се лица која су незаконито лишена слободе, затим она која су била затворена или им је била ограничена слобода кретања, као и лице над којим је против његове воље извршено силовање или било који облик сексуалног злостављања.

Закон покрива и све оне који су били изложени било каквом облику тортуре с циљем добијања  одређених информација, застрашивања или признања.

У  Удружењу жена жртава рата задовољни су што су коначно дочекали било какав помак и очекују да ће закон бити једногласно подржан.

“То је први пут да ћемо имати било каква права. То до сада није била препознатљива категорија, а камоли да су могле било шта да остваре.Не вјерујем да и један посланик има разлог да не гласа посебно зато што је то са толико година закашњењења”, каже Божица Живковић Рајили, предсједник Удружења жена жртава рата.

За жртве ратне тортуре биће издвојено нешто више од милион марака из буџета Српске. Жртве сексуалног насиља које су биле у заробљеништву имаће мјесечну накнаду од 174 марке, док оне које су насиље претрпјеле на други начин имаће 130 марака мјесечно. 

Закон издваја и специфичну најтежу групу жртва сексуалног насиља с обзиром на настале посљедице и имаће мјесечна примања од 300 марака. Министар Миленко Савановић очекује да ће закон бити једногласно подржан.

“Мислим да ће тај приједлог закона бити усвојен тим више што су одредјене примједбе које су дате , уграђене, које су стизале за са терена али и од нароних посланика”, рекао је Миленко Савановић, министар рада и борачко инвалидске заштите у Влади РС.

Из Савеза логораша Српске порчују да статус жртава тортуре треба да имају сви који су били злостављани на било какав начин укључујући и дјецу. И медицинска документација у неким слуцајевима кажу могла би да буде проблем.

“Имамо примјер гдје је мајка била злостављана, дијете имало 15 дана, том дјетету се тражи медицинска документација да 20% има оштећење. Ако су то ствари које траже у нашем закону ја не знам чему то иде”, рекао је Бранислав Дукић, предсједник Савеза логораша РС.

Након што закон буде усвојен потребно је да се све жртве које испуњавају законске процедуре пријаве борачком одјељењу у општинама из којих долазе, затим поднесу захтјев и доставе било какав доказ да припадају овој категороји. Тачан број оних који су претрпјели злостављање још се не зна. Само Удружење жена жртва рата има 615 чланова, међутим велики је број оних који никада, из одређених разлога неће ни пријавити да су били жртве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана