Srpska će zaštititi svoju imovinu u Hrvatskoj

Željka Domazet
Srpska će zaštititi svoju imovinu u Hrvatskoj

Banjaluka, Sarajevo - Republika Srpska će preduzeti sve aktivnosti na zaštiti svoje imovine u Hrvatskoj, izjavio je juče predsjednik RS Milorad Dodik.

Na pitanje da prokomentariše informaciju da je Hrvatska počela primjenu izmjena i dopuna Zakona o upravljanju državnom imovinom, koji je hrvatski Sabor usvojio u maju, a koji resornom ministarstvu omogućava da upravlja nekretninama i da stavlja u funkciju i nekretnine za koje nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, Dodik je rekao da je Hrvatska u obavezi da sprovede sporazum koje su bivše republike SFRJ postigle, a koji kaže da svim građanima i pravnim subjektima moraju biti vraćena prava koja su imali na dan 31. decembra 1990. godine.

- Svi ugovori sklopljeni pod pritiscima i prijetnjama moraju biti proglašeni ništavnim. Raspolaganje tuđom imovinom, što namjerava da uradi Hrvatska, samo bi bespotrebno zakomplikovalo odnose u regionu - istakao je predsjednik RS.

Ministarstvo državne imovine Hrvatske objavilo je prije tri dana javni poziv kojim daje u zakup odmarališta i druge nekretnine na Jadranu. Na spisku je 15 nekretnina, odmarališta i pratećih objekata na primorju Hrvatske, čiji su vlasnici preduzeća iz Srbije i BiH, a u zakup se daju na 30 godina. Riječ je o objektima u mjestu Gradac na Makarskoj rivijeri, a po jedan se nalazi na Rabu, u Biogradu na Moru i Slanom.

I prije nego što je usvojen u Saboru, ovaj zakon je izazvao veliko nezadovoljstvo u Srbiji i BiH jer to u praksi znači da državnu imovinu pravnih lica iz drugih republika bivše SFRJ, Hrvatska može dati na upravljanje trećim osobama na rok od 30 godina.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša rekao je juče da imovina BiH u Hrvatskoj ne zaslužuje da bude ruglo i izvor zaraze za lokalno stanovništvo, zbog čega je pokrenuta inicijativa da se to pitanje riješi.

- Hvala Hrvatskoj jer je usvojila taj zakon, jer je na osnovu tog zakona u BiH pokrenuto rješavanje problematike. Traži se bilateralni sporazum. Ako se dođe do bilateralnog sporazuma, jasno je da će biti navedeno šta će biti s tom imovinom. Vlasništvo je neotuđivo - poručio je Grubeša.

Istakao je da je posao predstavnika vlasti u BiH da utvrde vlasnike imovine.

- Problem nije od juče i traje nekoliko godina. Ministarstvo pravde kao sukcesor za pitanje imovine bivše Jugoslavije vodilo je razgovore sa relevantnim ljudima iz tih zemalja i pokušali smo riješiti to pitanje. Mi u BiH nismo sjeli za sto i rekli koja je to imovina i o čemu treba da razgovaramo, koje je to lice koje će nas sve zastupati pred drugim zemljama sa kojima imamo potencijalni problem - rekao je Grubeša.

Dodao je da je Hrvatska donijela zakon i da će ga poštovati

- Imovina će biti stavljena na licitaciju i ona se može iznajmiti na 30 godina. Dok mi u BiH razgovaramo na koji ćemo se zakon pozvati, ko će sjesti, ko će šta tražiti - naša imovina se daje u zakup - rekao je Grubeša.

Razgovori

Josip Grubeša ističe da ni sada nije kasno da BiH vrati imovinu u svim susjednim zemljama.

- Formirali smo tim koji bi trebalo da radi sa timovima iz drugih zemalja. Ne može ministar pravde na to uticati. Mogu vam najaviti da ću vjerovatno otići u Hrvatsku i razgovarati sa ministrom državne imovine Goranom Marićem i otvoriti pitanje sprovođenja ovog zakona - najavio je juče Grubeša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana